Torra i Iceta remeten qualsevol apropament a la reunió Sánchez

El líder del PSC demana que el Govern reconegui el marc legal actual

Elsa Artadi replica que el Parlament serveix per emmotllar la llei a la ciutadania

zentauroepp43661036 encuentro miquel iceta y quim torra en la generalitat foto b180608125402

zentauroepp43661036 encuentro miquel iceta y quim torra en la generalitat foto b180608125402

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

Un dels efectes col·laterals de l’arribada de Pedro Sánchez a la Moncloa ha sigut la sobtada conversió de Miquel  Iceta de líder de la quarta força parlamentària a cap de l’oposició ‘in pectore’. No només pel seu paper de mitjancer entre els presidents espanyol i català, sinó també per una certa desaparició d’Inés  Arrimadas.  Precisament ella havia d’obrir la ronda de consultes del president Joaquim Torra amb els partits del Parlament i la seva negativa a acudir a un edifici, el Palau de la Generalitat, presidit per una pancarta de suport als polítics presos ha deixat a Iceta el camp lliure per aparèixer, encara més, com la referència opositiva a l’independentisme.

Després de 80 minuts de reunió, les dues parts han coincidit que la trobada havia sigut cordial. Iceta ha deixat clar que no desitja per a ell el paper de mitjancer o ‘peacemaker’, perquè creu que el paper de Sánchez i Torra és insubstituïble i que han de ser ells els qui abordin les qüestions més sensibles. ¿Quan? Com més aviat millor, han coincidit tots, per la qual cosa es pot preveure que aquesta trobada es produirà més o menys immediatament.

Iceta també ha vist vies de col·laboració en el rescat de les mesures aprovades pel Parlament i suspeses pel TC, després del recurs del Govern central. Fins i tot en aquelles qüestions en què hi pugui haver una invasió competencial de la Generalitat, ha dit, tot és possible si es realitza una negociació política en aquests termes. I és que, pel que sembla, el PSC i el PSOE pretenen portar el diàleg amb la Generalitat al molí de la mera discussió competencial, és a dir, autonòmic.

El marc legal

“Seria desitjable per al bon fi del diàleg i possible negociació que les dues parts”, és a dir, la Generalitat, “fessin un reconeixement del marc legal existent”. És a dir, que com va dir Sánchez en el debat de la moció de censura, els contactes tinguin sempre com a sostre la Constitució.

Notícies relacionades

I és obvi que la discrepància de fons, més enllà de les bones maneres, continua sent sobre què es discutirà. La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, ha donat la visió del Govern a la trobada. I ha fet una esquivada a la voluntat de Sánchez de moure’s sota el paraigua de la Carta Magna. “Nosaltres creiem que un possible referèndum es pot situar en l’ordenació legal actual. Espanya ha firmat tractats en què es reconeix el dret a l’autodeterminació, perquè és un dret universal. I a més, considerem que les Corts espanyoles hi són per emmotllar la legislació al desig de la ciutadania”, ha explicat la portaveu.  

Les preguntes de Torra sobre la situació dels presos no han trobat rèplica en el socialista, que s’ha mantingut en la seva línia de no avançar postulats que només corresponen al president del Govern espanyol. Iceta, això sí, ha reconegut que la qüestió dels presos és molt important.