PRIORITATS A JUSTÍCIA

La ministra s'enfronta al repte d'aconseguir el que reclamava com a fiscal

Jutges i fiscals van anar a la vaga per reclamar la despolitització i millores retributives aparcades durant anys

Les associacions, satisfetes, perquè comparteixen reivindicacions, però són conscients que no depenen només d'ella

zentauroepp43644241 graf4908  madrid  07 06 2018   dolores delgado ha sido la pr180607102554

zentauroepp43644241 graf4908 madrid 07 06 2018 dolores delgado ha sido la pr180607102554 / J J Guillen

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La ministra de Justícia, Dolores Delgado, té a les mans posar fi a les aturades que cada dijous fan jutges i fiscals i que van portar a la primera vaga conjunta del 22 de maig passat. Per això ha d’escometre les reformes necessàries per complir les 14 reivindicacions dels jutges i les quatre dels fiscals, plantejades fa tot just un any. Compta amb la jugada que les coneix bé, perquè fins el dijous de la moció de censura es va concentrar, amb els seus companys, per exigir-les al seu predecessor, Rafael Catalá.

Totes les associacions de jutges i de fiscals estan “esperançats” amb el nomenament, perquè saben que la ministra comparteix aquestes propostes, i això ja és molt. Només el portaveu de Jutges per a la Democràcia, Iñaki González, parla de donar marge al nou govern perquè aterri i comprovi la disposició, perquè ningú vol que el canvi suposi retrocedir un sol pas respecte al ja avançat amb Catalá, que havia de reunir la taula de retribucions el dia 13 que ve. “La llei diu que ens hem de reunir cada cinc anys i feia15 que no ho féiem”, apunta el de la Francisco de Vitoria, Raimundo Prado.

Muntar el ministeri

Prado és conscient que “un ministre aïllat no és ningú. Necessita secretaris d’Estat, directors generals.” Delgado encara no ha muntat el seu equip, perquè, partidària de “més val trigar que equivocar-se”, no serà fins al pròxim consell de ministres quan nomeni els alts càrrecs de Justícia. Després proposarà el fiscal general que substituirà Julián Sánchez Melgar. A més, gran part del que s’ha exigit depèn d’altres ministeris, especialment del d’Hisenda. “Catalá ens va arribar a dir que estava d’acord amb les reivindicacions, però que depenien de Mariano Rajoy i de Cristóbal Montoro”, recorda Prado.

Quan els pregunten sobre la proposta més urgent, les associacions difereixen. L’Associació Professional de la Magistratura considera que “la necessitat que la justícia s’allunyi de vaivens polítics” fa que totes siguin prioritàries, però sobretot la modificació del sistema d’elecció dels vocals del Consell General del Poder Judicial, els tràmits del qual per a la seva pròxima renovació hauran de començar al juliol per complir els terminis. “Si no es reforma abans, com el mandat és per cinc anys, fins al 2024 no es podrà canviar un sistema a què ens oposem totes les associacions”, assenyala el portaveu, Celso Rodríguez Padrón.

Prado, en canvi, ho veu molt difícil, perquè, a la reunió que van mantenir amb el PSOE, l’actual president del Govern, Pedro Sánchez, i la nova ministra de Defensa, Margarita Robles, es van negar que tots els vocals fossin escollits pels jutges. Per això se centra en els permisos i vacances, en l’equiparació salarial amb la resta de la funció pública del mateix nivell i en la necessitat de suspendre la justícia digital, perquè “és un desastre”, un diagnòstic que també comparteixen les altres associacions de jutges i les de fiscals.

Terminis d’instrucció

Notícies relacionades

El ministeri públic també és realista. Cristina Dexeus, presidenta de l’Associació de Fiscals, entén que el nou govern no tindrà temps de reformar l’Estatut Fiscal per dotar els fiscals de més autonomia ni la llei d’enjudiciament criminal perquè assumeixin la instrucció, però sí que creu que pot suprimir l’article que els responsabilitza dels terminis de la instrucció, perquè no depèn d’ells, sinó dels jutges, i fixar-los tan curts dificulta la investigació, un punt en què coincideix amb el de la Unió Progressista de Fiscals, Emilio Fernández García. 

Tots dos creuen que és bàsic ajustar les guàrdies perquè els que s’incorporin a la carrera fiscal no cobrin 56 euros la setmana que els toca i, a més, afegeix que l’escola fiscal i el règim disciplinari han de deixar de dependre del ministeri per passar a mans de la Fiscalia General. Un pas més cap a l’autonomia és que les publicacions del ministeri públic tinguin títol propi al BOE, i “això té cost zero”, apunta.