CRISI DEL PARTIT CONSERVADOR

Aznar repudia el PP i s'ofereix per reconstruir el centredreta

L'expresident insisteix que des de la seva posició "actual" pot ajudar en la tasca política

Assegura que no se sent representant per cap partit tot i que conserva el carnet del seu

2
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Se suposa que José María Aznar acudia aquest dimarts a presentar el llibre d’un dels seus històrics col·laboradors, Javier Zarzalejos. El títol, ‘No hay ala oeste en La Moncloa. La realidad del poder en Espanya’(Ediciones Península) de nota, per a una jornada en què el president del Govern entrant, Pedro Sánchez, ha continuat designant ministres i el sortint, Mariano Rajoy, ha comunicat al PP quemarxava i ha forçat el procés de successió. Però Aznar en realitat anava a parlar dels seus llibres: el que presentarà a la tardor i el metafòric, el que incumbeix a la rancúnia que acumula en general contra el seu propi partit (del qual renega encara que conserva la militància) i en particular contra Rajoy i el que ha estat el seu equip.

D’entrada el seu to de presentació va distar molt de l’ambient que, hores abans, s’havia viscut al carrer Génova davant del’emotiu adeu de Rajoy. Cert és que sense arribar a esmentar-lo ni tan sols, l’encara líder popular li ha deixatencàrrecs al seu predecessor: ha lamentat haver hagut d’assumir responsabilitats que no eren seves (corrupció); ha presumit de ser l’únic president que no ha negociat amb ETA (Aznar ho va fer i li ha llançat aquest dard de comiat) i ha assegurat que ell, quan tingui successor, es posarà "a les seves ordres". És a dir, que el seu full de ruta serà el contrari al que va seguir Aznar amb ell.

En aquest context ha sortit a la palestra Aznar, que ha somrigut i ha fet més broma de l’habitual. Ha tret la seva retòrica més tallant per intentar donar el cop de gràcia a qui ell mateix va escollir un dia com a delfí polític a dit, encara que ara prefereixi oblidar-ho. "El meu compromís és amb Espanya i els espanyols. No tinc cap compromís amb cap partit. No em sento representat per ningú", ha etzibat, per després deixar bocabadats molts dels que l’escoltaven oferint-se a recompondre el centredreta espanyol, que dona per desmantellat després de la crisi del PP i la seva lluita sense treva amb Ciutadans.

Empastifar la seva imatge per Gürtel

Notícies relacionades

"Una reconstrucció és absolutament essencial. Si s’estigués disposat a això, des de la meva posició actual, i no des de cap altra, contribuiria de gust perquè els espanyols puguin tenir aquesta garantia més gran d’estabilitat i de seguretat en el futur”, ha dit.

Aznar no ha volgut aclarir què estava oferint (¿una plataforma? ¿assessoria? ¿nou partit?...) des de la seva posició "actual", això és, la de cap de FAES i membre d’algun bufet amb facturació d’escàndol. La d’un expolític que no se sent lligat a les sigles que ell mateix va ajudar a refundar per girar full d’Aliança Popular. Això sí, ha advertit que no pensa callar després que hagin provat d’empastifar-lo, ha afirmat, arran del 'cas Gürtel'.