Susana Díaz apunta línies vermelles a Sánchez:"La Constitució segueix plenament vigent"

Després de felicitar-lo, la dirigent andalusa li recorda que la Carta Magna té prou mecanismes per "respondre a les necessitats d'Espanya"

GRA336. SEVILLA, 29/05/2017.- La secretaria general del PSOE andaluz, Susana Díaz, durante su intervención ante el Comité Director del PSOE-A, máximo órgano entre congresos que se pronunciará sobre la propuesta de convocatoria de elecciones primarias a la Secretaría General a partir del 19 de junio, y del cónclave regional el último fin de semana de julio. EFE/Jose Manuel Vidal

GRA336. SEVILLA, 29/05/2017.- La secretaria general del PSOE andaluz, Susana Díaz, durante su intervención ante el Comité Director del PSOE-A, máximo órgano entre congresos que se pronunciará sobre la propuesta de convocatoria de elecciones primarias a la Secretaría General a partir del 19 de junio, y del cónclave regional el último fin de semana de julio. EFE/Jose Manuel Vidal / Jose Manuel vidal (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

La líder del PSOE andalús Susana Díaz a penes ha donat treva al nou president del Govern central, Pedro Sánchez. Quan ni tan sols ha jurat encara el càrrec, ja li ha llançat un missatge per deixar-li clar que els suports independentistes a la presidència no poden tenir contrapartides. “La Constitució segueix plenament vigent el dia d’avui”, ha dit, i ha recordat que “els que l’hem defensat des de sempre” sabem que té elements més que suficients per“respondre en cada moment a les necessitats d’Espanya”. Així, ha incidit que precisament un mecanisme recollit a la Carta Magna, la moció de censura, és la que ha permès atendre la demanda ciutadana d’“un Govern central honest i sensible”.

Díaz ha sigut de les primeres a manifestar-se a les xarxes socials per felicitar el seu company i líder de partit a les xarxes socials tot just produir-se la votació que acabava amb la marxa de Mariano Rajoy de l’Executiu. Un missatge escarit en el qual s’ha limitat a expressar el seu “suport i lleialtat” com a presidenta autonòmica i com a secretària general del PSOE d’Andalusia i en què ha aventurat que s’obre “un nou temps per a Espanya”, en sintonia amb la idea llançada durant tot el matí pels diputats socialistes andalusos com Antonio Prada, un dels que van dimitir de la primera executiva de Sánchez, o el portaveu parlamentari i exportaveu de la gestora socialista Mario Jiménez.

Però tot just dues hores després, ha optat per un missatge més elaborat i per deixar clar les línies vermelles del nou Executiu. Sobretot quan forces com Podem continuen insistint en la necessitat d’una coalició de govern per a més fortalesa. En un vídeo de to institucional, elaborat fins i tot per la Junta d’Andalusia, Díaz ha felicitat de nou “el seu company” i ha sortit en defensa d’una Constitució que “continua plenament vigent en el dia d’avui”.

Des que es va saber que Sánchez presentaria una moció de censura, els socialistes andalusos van reconèixer que no quedava cap altra alternativa després de la contundència de la sentència del ‘cas Gürtel’ amb el paper del PP, però van deixar clar que no es podria fer concessions als nacionalistes pel seu suport. Alguns fins i tot van donar per fet que la moció no prosperaria i que el PP la frenaria amb la dimissió de Rajoy. Però els comptes han fallat, i Sánchez ha rebut el suport dels partits catalans. Per això, i tal com ha fet des que es va iniciar el conflicte sobiranista a Catalunya, la líder dels socialistes andalusos ha volgut deixar clar immediatament que no hi ha cabuda per introduir ara el debat sobre la plurinacionalitat o una reforma de la Constitució com a via per guanyar-se suports que el mantinguin a la Moncloa.

Notícies relacionades

“La Constitució segueix plenament vigent i responent a les necessitats del nostre país”, ha dit, perquè “els qui l’hem defensat sempre sabem que respon a les necessitats que té Espanya en cada moment”. En aquest cas, amb el mecanisme de la moció de censura, recollit en el text normatiu, que ha donat resposta a la necessitat d’“un Govern honest i sensible amb els ciutadans”.

Així mateix, Díaz ha incidit que a Andalusia “sempre li ha anat bé” amb un socialista a la Moncloa. “Han tingut sensibilitat amb els problemes d’aquesta terra”, ha justificat, “i estic plenament convençuda que serà així”. També ha expressat la seva disposició a “col·laborar amb el Govern d’Espanya i defensar amb fermesa els interessos d’Andalusia”, dues actituds que ha assegurat que no són incompatibles, i s’ha mostrat convençuda que amb aquest nou executiu “moltes necessitats i problemes dels ciutadans veuran un horitzó de llum”.