MOCIÓ DE CENSURA

Rajoy i Sánchez s'aboquen al PNB abans de la moció de censura

El PP intenta a la desesperada lligar el suport dels penebistes, que reuneixen aquest dijous la seva Executiva per decidir

fsendra34591408 madrid 06 07 2016 politica reunion esta ma ana entre el pres180428181241

fsendra34591408 madrid 06 07 2016 politica reunion esta ma ana entre el pres180428181241 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Gemma Robles / Juan Ruiz Sierra / Pilar Santos

Els dos polítics que es juguen el seu futur i el d’Espanya en les pròximes 48 hores, Mariano Rajoy i Pedro Sánchez, fa dies que fan bullir els telèfons del PNB per intentar arrancar-los quina serà la seva posició en la moció de censura al Govern que, arran del cas Gürtel, se sotmetrà a votació al Congrés aquest divendres. Els nervis per la incertesa del resultat s’han anat fent més visibles en vigílies de la gran cita, jornada en què no han deixat de sonar els mòbils dels nacionalistes bascos que capitaneja Andoni Ortuzar. Tant Sánchez com Rajoy s’han posat directament en contacte amb Ortuzar per intentar convèncer-lo que mereixen el seu suport i, segons fonts dels dos partits, han fet el mateix dirigents del PP i el PSOE i es manté la línia oberta amb Euskadi des de la Moncloa.

Els nacionalistes bascos, segons sembla, continuen sense dir res. Com està explicant aquest diari des de divendres passat, els penebistes –sabedors de la pressió que suposa mantenir Rajoy al Govern després de Gürtel i amb l’obsessió d’allunyar tant com puguin les generals per l’estrebada en els sondejos de Cs– mantenen converses amb tots els grups polítics interessats a conèixer la seva opinió. També amb Podem, PDECat i ERC. Però a cap no han donat una resposta certa des del dia en què es va registrar la moció a la Cambra Baixa. Tampoc als de Rajoy, per més que alguns càrrecs del PP s’hagin esforçat per transmetre en públic el contrari, al·legant que estaven en joc els pressupostos.

El cert és que aquests pressupostos del Govern del PP que ja han passat el tràmit del Congrés, i que efectivament tenen contrapartides molt saboroses per als penebistes, no necessàriament s’han de veure afectats per una censura a l’Executiu. Si Sánchez guanyés aquesta moció que els seus qualifiquen com «de la dignitat» i que els conservadors titllen de «xantatge», el projecte pressupostari seguiria el seu tràmit al Senat, ja que les Cambres no es dissolen i mantenen tal qual la seva composició actual.

Notícies relacionades

Allà els populars tenen majoria absoluta, per la qual cosa podrien introduir esmenes en els comptes públics que perjudiquessin els nacionalistes bascos. Però passarien de nou al Parlament on s’haurien d’avalar o vetar aquestes noves esmenes i és probable que els mateixos grups que prèviament haguessin portat el PSOE fins a la Moncloa les tombessin. Per la qual cosa tot quedaria en un gest del PP. Hi ha una altra opció més rocambolesca: que els conservadors optessin per votar en contra dels seus propis pressupostos en el Senat. No obstant, això comportaria una imatge antisistema del partit conservador que a priori no quadra gaire amb l’ideari que pretenen transmetre a Espanya i a Europa.

En tot cas en l’organització de Rajoy es pregunten com pretén Sánchez governar amb uns pressupostos que són «de dretes» segons el PSOE i als quals no ha donat suport durant tot el seu pas per l’hemicicle. Es tracta de ressaltar la «incoherència» dels socialistes i el seu interès, diuen, per governar «tant sí com no». La realitat és que els nervis augmenten, mentre que els penebistes van anunciar aquest dimecres a la tarda que serà dijous, quan ja hagi començat el debat sobre la moció al Govern, quan reuniran la seva Executiva per decidir el seu vot.