INVESTIGACIÓ SOBRE ELS PREPARATIUS DEL REFERÈNDUM

La Generalitat va utilitzar el registre de catalans a l'exterior per a l'1-O

La Guàrdia Civil afirma que aquest cens va servir per incentivar el referèndum i que es va crear amb una ¿finalitat política¿

L'institut armat també revela l'ús d'una aplicació de 161.000 euros per reclutar voluntaris per a la consulta

30-minuts

30-minuts

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Guàrdia Civil apunta que la Generalitat va utilitzar “il·legalment” el registre de catalans a l’exterior per incentivar l’1-O  i remetre documentació, alhora que afirma que es va elaborar el 2014 “amb una evident finalitat política”. Així ho exposa un informe de l’institut armat presentat aljutjat de Barcelona que investiga els preparatius del referèndum unilateral i al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO.  Els agents també revelen que el cessat Executiu de Carles Puigdemont  també va utilitzar una aplicació informàtica, que va costar 161.315 euros, perquè els ciutadans poguessin participar com a voluntaris en la consulta.

Les indagacions del Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona avancen. El magistrat té pendent de prendre declaració a diversos imputats i testimonis, mentre la Guàrdia Civil continua aportant a la causa nous informes sobre la frenètica activitat del Govern de Puigdemont per posar en marxa el referèndum unilateral de l’1-O. L’institut armat està analitzant al detall cada un dels elements que van fer possible la consulta sobiranista.

En un d’aquests informes, la Guàrdia Civil fa un repàs del registre de catalans a l’exterior que es va crear el 2014, quan presidia la Generalitat Artur Mas, “sabent que no podia comptar amb el cens dels espanyols residents absents (CERA)". La primera finalitat, apunta l’institut armat, era que els catalans que viuen fora d’Espanya poguessin participar en la consulta del 9 de novembre d’aquell any sobre la independència de Catalunya.

El 2017, la Generalitat va sol·licitar a la mercantil T-System una sèrie de modificacions perquè el sistema fos més àgil, tot i que l’objectiu era, segons els investigadors, incentivar la inscripció del màxim nombre de persones perquè participessin en l’1-O. El cessat Govern català, diu l’informe, va utilitzar, a més, les dades d’aquest registre per enviar la documentació “electoral” necessària a tot català perquè votés en el referèndum.

Elements ocults

Notícies relacionades

En un segon informe remès al jutjat de Barcelona, la Guàrdia Civil analitza una aplicació creada el 2017 perquè els ciutadans poguessin inscriure’s per internet en el voluntariat. Segons els agents, el formulari pilot “sempre va estar orientat a elegir voluntaris que participessin en les comeses que es disposessin l’1-O".

I fan especial menció que un dels elements d’aquest sistema (Crida Externa, que després es va transformar en Col·laboradors del Referèndum) es va mantenir “oculta” fins al 7 de setembre del 2017, l’endemà de l’aprovació de la llei del referèndum. A l’empresa que va dissenyar aquest dispositiu se li va ocultar informació, segons els investigadors.