CRÍTICA

La CUP i l'ANC clamen contra la "claudicació" de Torra

Els anticapitalistes confessen que les relacions amb JxCat i ERC estan "en el pitjor moment"

L'entitat independentista trasllada al president el seu malestar pel nou Govern sense consellers presos ni fugits

zentauroepp40906225 barcelona 11 11 2017  politica manifestacion de la anc y omn180511223502

zentauroepp40906225 barcelona 11 11 2017 politica manifestacion de la anc y omn180511223502 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué

Els independentistes no comprenen que el nou president de la Generalitat, Quim Torra, hagi cedit a renunciar als consellers fugits i empresonats per facilitar l’aixecament del 155. La CUP l’ha acusat de "màxima claudicació" i de "submissió a l’Estat" perquè veuen en la seva maniobra la recerca de l’aval del Govern espanyol sobre les seves decisions. La mateixa reacció ha tingut l’ANC, que l’ha acusat de "baixar el cap", "continuar tutelats" i "acceptar la injustícia de l’Estat".

Per als anticapitalistes aquesta decisió "va en el camí oposat a l’1-O" i culmina "una seqüència de claudicacions i acataments a l’Estat". El diputat Carles Riera ha assenyalat als micròfons de RAC-1 que Torra havia posat el Govern central "contra les cordes" jurídicament parlant i que el nou president tenia "legitimitat per insistir" i "prestar més batalla" en el nomenament dels anteriors consellers. En canvi, segons els cupaires, ha modificat els postulants "sense prestar més batalla" i ha rebut "l’aplaudiment" de l’Estat.

Per això, ha indicat que les relacions amb JxCat i ERC estan "en el pitjor moment", que es van assabentar pels mitjans de comunicació dels nomenaments, i que "no hi ha cap full de ruta sobre la taula per aconseguir la república i la independència". La meta que es marquen les dues principals forces independentistes és, segons Riera, convocar eleccions i recuperar l’"autonomia".

Els cupaires han assegurat que faran "autocrítica" iquees replantejaran "seriosament" el seu suport. Això sí, es reafirmen en el seu paper a l’"oposició" "davant de l’Estat i davant de l’autonomisme que representen JxCat i ERC".

Malestar a l’ANC

Notícies relacionades

L’Assemblea ha blindat la seva actitud sobre la restitució del Govern cessat pel 155, primer amb el seu suport incondicional a una investidura de Carles Puigdemont i després amb l’exigència que els exconsellers Jordi Turull, Josep Rull, i Toni Comín i Lluís Puig, que havien manifestat les seves intencions de repetir, juressin de nou el càrrec. Quan van conèixer la candidatura de Torra ja van censurar que era un "error" i que "estarien al seu costat sempre que implementés el mandat de l’1-O".

La seva presidenta, Elisenda Paluzie, ja li va demanar que "no cedís" davant del "xantatge del 155" i va apel·lar a la "desobediència" justificant que els drets polítics dels cessats estan "intactes" i que "no hi ha base legal" per frenar el seu càrrec. El seu malestar s’ha traslladat a les xarxes socials i des de l’ANC han insistit que prescindir dels processats "no fa un Govern efectiu".