MASCLISME

La primera fira antisexista de Còrdova acaba amb una polèmica festa de gigolós

La caseta no va ser tancada en cap moment perquè aquella nit no hi havia control.

cordopolis

cordopolis

2
Es llegeix en minuts
Mamen Hidalgo
Mamen Hidalgo

Periodista

ver +

Còrdova pretenia aquest any ser un exemple a seguir en la lluita contra el sexisme a les fires. L’Ajuntament va anunciar normes contra el masclisme en el seu espai i va assegurar que no admetria l’ús d’"imatges que cosifiquin el cos de la dona, la denigrin o la utilitzin com a reclam publicitari". A més de controlar comportaments i indumentària masclista, la Fira de Mig tornava a comptar amb els 'braçalets morats’, un grup de voluntàries per vigilar possibles agressions masclistes, i la Policia tenia la missió de controlar en aquest sentit les casetes. Acabada la fira, un vídeo demostra que les mesures no van ser del tot eficaces.

En el vídeo de 'Cordópolis', es veu una imatge habitual a les discoteques i fires espanyoles, la utilització de dones seminues com a reclam. "Donarem sensualitat a la nit", deia el DJ de la caseta La Prensa, pertanyent a l’Associació de la Premsa de la ciutat.

A la matinada de dilluns a dimarts, es veia la màxima expressió del que l’Ajuntament pretenia erradicar aquest any a les seves festes, com va explicar l’edil de Promoció Carmen González: "El que assumeix les bases, les ha de complir. Si no, s’aplica el tancament", va explicar. Aquestes bases incloïen l’eliminació dels famosos 'photocall', la utilització de dones per repartir pamflets i atreure consumidors, o els clàssics descomptes a les dones per facilitar-los l’entrada.

"És una situació normal"

La caseta no va ser tancada en cap moment perquè aquella nit no hi havia control. Des de l’Associació de la Premsa, que es va adherir al manifest, insisteixen que el tema està solucionat i "no té més recorregut".

Els responsables entenen que és una situació que en qualsevol altre moment o lloc no hauria tingut transcendència, una "situació normal i corrent" que al no complir les bases del que va emetre en setmanes anteriors el consistori, ha generat polèmica. "Ha sortit del normal perquè s’havia demanat donar suport a les dones per no patir l’assetjament dels homes. En cap altre tipus de circumstàncies això no té recorregut".

Notícies relacionades

A més, consideren que la responsabilitat és de l’empresa gestora de la barra, que en cap moment va parar aquest acte. "Se’ns va escapar, estem controlant la caseta, però no podem ser-hi permanentment", expliquen. "No tornarà a passar".

No hi haurà sanció

Des de l’Ajuntament de Còrdova, indiquen que la caseta no serà sancionada perquè en aquest cas no hi havia denúncia de la policia local, encarregada de perseguir aquests actes. La regidora de Promoció, Carmen González, reconeixia que amb el vídeo davant era difícil "rebatre" que no s’hagués produït una situació sexista a la fira. En qualsevol cas, insisteixen que treballaran perquè el proper any sigui una fira totalment lliure de masclisme