ELS SOCIS DE LES ENTITATS

Òmnium avança una ANC que perd força

L'entitat presidida per Cuixart supera els 117.000 socis mentre que l'Assemblea només compta amb 37.396 inscrits de ple dret

zentauroepp40906225 barcelona 11 11 2017  politica manifestacion de la anc y omn180511223502

zentauroepp40906225 barcelona 11 11 2017 politica manifestacion de la anc y omn180511223502 / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’afiliació  a una de les dues principals entitats sobiranistes s’ha tornat en un acte imprescindible entre els independentistes. El pagament de la quota mensual és una manera de donar suport als seus postulats, de sufragar econòmicament els costos judicials del procés o, simplement, un acte de protesta pels empresonaments dels seus líders.

L’últim fitxatged’Òmnium Cultural  ha sigutl’actor nord-americà Viggo MortensenViggo Mortensen. Amb la seva adhesió, ha actualitzat el seu marcador i ha arribat als 117.363 socis. S’ha convertit, així, en la segona entitat amb més inscrits de Catalunya, ja que només la supera elBarça, que el juny passat en va registrar 143.855. Club Super 3 a part, ja que sempre suma per la seva condició vitalícia.

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) no entra al pòdium. De fet, no supera els 100.000 socis. Amb sis anys d’història, compta amb 92.280 adeptes, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO. Però no tots són socis de ple dret. L’entitat sobiranista no ha facilitat les dades que els separen dels simpatitzants. ¿La diferència? Els primers paguen quota; els segons, no. Però la seva presidenta, Elisenda Paluzie, ha assegurat després de la celebració d’una consulta interna sobre el seu suport a l’expresident Carles Puigdemont que el cens d’afiliats amb dret a vot era de només 37.396. És a dir, 54.884 socis no porten al dia els comptes amb l’entitat o són simples simpatitzants. 

El partidisme passa factura

Els últims posicionaments de l’entitat, alineant-se amb l’expresident i deixant de banda qualsevol altra opció que facilités la formació d’un nou Govern “efectiu”, com demanava ERC, els poden haver passat factura. O encara més, oferir una fórmula electoral per al21-D  que va ser rebutjada per les forces independentistes. L’estratègia d’Òmnium, quedar-se al marge del joc institucional i buscar l’acostament amb els comuns i sindicats majoritaris, ha resultat molt més fructífera.

Conscient d’això, l’ANC ha començat a tenir tractes amb espais polítics que fins ara marginava. També ha provocat un canvi de lideratge de la cúpula, que pretén ser molt més coral per evitar la guerra de trinxeres interna, especialment agreujada durant les passades eleccions al secretariat nacional. En definitiva, deixar d’actuar en resposta als vaivens del tauler institucional i buscar la creació d’agenda i aliances pròpies. 

Repunt després dels empresonaments

Òmnium no ha deixat de créixer. I l’ANC s’estanca. El 2015, la primera comptava amb 20.531 socis menys que l’última i, dos anys després, ja la sobrepassava amb 25.083 inscrits més. L’entitat presidida per Jordi Cuixart va superar el repte dels 100.000 socis al març. De fet, 24 hores després del seu empresonament, 1.600 persones es van inscriure a l’entitat, i en un sol dia va igualar la xifra mitjana de registres mensuals. El fervor no es va aturar, i en aquella mateixa setmana, del 16 al 22 d’octubre, es van registrar 5.179 altes. Van tancar l’octubre amb 9.600 nous adscrits.

Durant el 2017, Òmnium ha sumat 32.000 socis i, d’aquests, 26.000 s’hi van apuntar a partir de setembre. Ho explica la convulsió política viscuda a Catalunya la vigília del’1-O, les crides a la "mobilització persistent", la celebració del referèndum malgrat la duresa de l’actuació policial, la declaració unilateral d’independència i la convocatòria d’eleccions, que han marcat l’agenda de les entitats per reorganitzar la resposta als carrers. L’ANC també ha crescut, però no a aquest ritme: 14.887 noves altes en dos anys.

Els comptes

Notícies relacionades

També han sabut reconduir l’actuació judicial per fer créixer els seus comptes. El 15 de març, amb la segona entrada de la Guàrdia Civil a la seu d’Òmnium Cultural, més de 1.100 persones van donar suport a l’entitat.

Els 440.000 euros que van embargar a les dues entitats també han han fet créixer els seus ingressos en donacions. Van tancar el 2017 reunint gairebé 5,8 milions d’euros en la seva caixa de solidaritat mancomunada per recolzar econòmicament líders independentistes investigats i processats.