SUBVENCIONS IRREGULARS

El jutge deixa lliures els cinc detinguts clau pel desviament de fons de la Diputació de Barcelona

Els arrestats estan investigats per l'ús fraudulent de més de dos milions d'euros

zentauroepp43482169 detinguts cas estela foto bertran180525094042

zentauroepp43482169 detinguts cas estela foto bertran180525094042

3
Es llegeix en minuts
Efe

El jutge que investiga la trama que suposadament va desviar almenys dos milions d’euros de subvencions per a cooperació de la Diputació de Barcelona ha deixat en llibertat provisional els cinc detinguts clau de la investigació. Tots ells s’han acollit al dret a no declarar.

Segons fonts judicials, el titular del Jutjat d’Instrucció número 1 de Barcelona no ha adoptat cap mesura cautelar per als cinc principals implicats: el president i patró de la Fundació CATmón, Víctor Terradelles; l’alcalde de Tordera (Barcelona), Joan Carles García; el subdirector general de l’Oficina de Cooperació de la Generalitat, Jordi Castells; el cap de l’Oficina de Cooperació de la Generalitat, Jonathan Jorba; i el director de Pimec fins al 2014, Joaquim Ferrer.

La Policia Nacional va detenir ahir 30 persones, entre les quals també l’expresident de la Diputació per CiU Salvador Esteve –que va quedar en llibertat ahir, igual com la majoria dels arrestats–, per la seva suposada implicació en la desviació d’almenys dos milions d’euros públics de l’organisme provincial per a projectes de cooperació.

Alcaldes del PDECat

El jutge centra la seva investigació en 28 subvencions per a cooperació internacional que la Diputació de Barcelona va concedir suposadament a dit a diferents empreses i entitats –algunes vinculades a alcaldes del PDECat, segons el jutge– per a finalitats que no tenien res a veure amb el desenvolupament i que encara s’estan investigant.

Dels 30 detinguts, tots van quedar ahir en llibertat, menys els cinc que aquest divendres han comparegut davant del jutge a la Ciutat de la Justícia de Barcelona, on s’han acollit al dret a no declarar i han sortit en llibertat amb càrrecs, sense cap mesura cautelar, després que la Fiscalia Anticorrupció no demanés cap mesura per a ells.

Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en la causa, que el jutge manté en secret, hi ha a més dels 30 detinguts, tres investigats més.

L’advocat de Terradellas, Francesc Sánchez, ha assegurat al sortir del jutjat en companyia del seu client que aquest, soci del diputat de JxCAT Francesc Dalmases –un dels parlamentaris de la màxima confiança de l’expresident català Carles Puigdemont–, no ha comès cap irregularitat.

Denúncia anònima

El jutge va iniciar la seva investigació arran d’una denúncia anònima que es va remetre als jutjats de Barcelona poc després que CiU assumís per primera vegada, amb Esteve al capdavant, la presidència de la Diputació de Barcelona, el 2011, i que alertava d’un presumpte frau en la concessió de subvencions procedents dels fons per a cooperació internacional i desenvolupament de la corporació en projectes per a l’Amèrica Llatina, el Marroc i Bòsnia, entre d’altres.

La investigació, que ha dut a terme en els últims dos anysl’UDEF, va destapar una presumpta trama que va desviar almenys dos milions d’euros de subvencions a entitats i empreses que utilitzaven presumptament facturació falsa per ocultar que els fons no eren destinats a/ cap projecte de cooperació.

En alguns casos, segons el jutge, les memòries presentades per justificar les subvencions no eren més que "meres còpies" de documents d’internet, els ajuts eren cobrats per una mateixa persona fent servir dues identitats i les empreses perceptores es van crear poc abans que s’atorgués l’ajuda.

Irregularitats

Altres irregularitats detectades pel magistrat és que es van utilitzar actes sense firmar per justificar reunions a l’estranger, es van pagar subvencions dos anys abans de l’aprovació del projecte per la corporació provincial i que es van presentar i van pagar les factures abans de l’entrega del treball.

El jutge sospita que Castells, que va ser director de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona abans d’ocupar el seu actual càrrec a la Generalitat, va pressionar funcionaris de la corporació perquè emetessin informes favorables a la concessió de les subvencions irregulars, malgrat el seu dictamen inicial en contra.

Segons la Policia, les entitats sense ànim de lucre que van rebre la majoria de subvencions suposadament irregulars van ser CATmón i Igman, totes dues fundades per Terradellas i el diputat de JxCAT Francesc Dalmases.

Durant el període investigat, CATmón i Igman van rebre més de 10 milions d’euros procedents de diversos organismes públics, entre els quals la mateixa Diputació de Barcelona, per la qual cosa la Policia sospita que el frau podria ser molt més elevat.

Causa oberta

Notícies relacionades

Segons la Fiscalia Anticorrupció, els fons de les subvencions de la Diputació de Barcelona "transitaven de manera anòmala" entre els comptes bancaris d’Igman, CATmón i la societat mercantil Discatimat SL, "per a finalment ser reintegrats en efectiu, destinats a sufragar les despeses de l’activitat de l’entramat criminal o nodrir els comptes personals de diversos implicats en la trama".

La causa continua oberta pels delictes de malversació, prevaricació, negociació prohibida a funcionari públic, falsedat i frau en subvencions.