LA RESPOSTA SOCIALISTA

Sánchez sondeja el PSOE per presentar moció de censura a Rajoy per 'Gürtel'

El líder del PSOE s'inclina per utilitzar el dràstic instrument però encara no ha pres la decisió final

L'executiva socialista es reunirà divendres per explorar l'escenari després de la condemna al PP

zentauroepp43437202 pedro sanchez180524184203

zentauroepp43437202 pedro sanchez180524184203

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez és l’únic dels tres principals dirigents de l’oposició que no ha dit res des que aquest dijous es va conèixer la sentència del 'cas Gürtel', que condemna  Luis Bárcenas a 33 anys de presó,  Francisco Correa a 52 i conclou que el PP va formar part d’un “autèntic i eficaç sistema de corrupció institucional" a través de la “manipulació de la contractació pública central, autonòmica i local", raó per la qual la formació de Mariano Rajoy haurà de pagar 133.864 euros. Però el líder socialista no s’ha quedat quiet. Sánchez ha reunit aquest matí el seu nucli dur a la seu del PSOE i està consultant els líders territorials sobre una moció de censura, segons fonts del partit. La decisió final no es prendrà fins divendres al matí, quan reunirà la seva executiva, però el secretari general del PSOE s’inclina per plantejar aquest dràstic instrument. La majoria dels dirigents socialistes també creuen que ha de fer el pas.

“Hi ha por i incertesa sobre el que pugui passar. Però no tenim cap altra alternativa. Si no ho fem ara, la gent no ens ho perdonarà mai. No té cap altra opció”, explica un membre de la direcció. “El destí li dona una oportunitat a Sánchez per tornar a aixecar cap”, continua aquest dirigent, que assumeix que la moció arribaria en un mal moment per a l’estabilitat d’Espanya, a causa de la crisi territorial a Catalunya, però també creu que el secretari general es podria beneficiar d’aquesta moció.

Si triomfa, seria president (no fa falta tenir escó per presentar la candidatura), en principi gràcies a Ciutadans, perquè l’altra alternativa seria basar-se en els partits independentistes, una opció que Sánchez no ha volgut contemplar mai. “Hem de buscar l’abstenció de Rivera. I si no ho aconseguim, el posarem contra les cordes”, expliquen fonts de l’executiva socialista. El líder de Podem, Pablo Iglesias, ja ha deixat clar que votaria a favor d’una moció encapçalada per Sánchez. “La democràcia no pot suportar delinqüents als comandaments del Govern”, ha escrit a Twitter.  

Una resposta "inacceptable"

Notícies relacionades

De moment, l’única reacció de la direcció del PSOE ha sigut un breu missatge. “El PSOE considera inacceptable la resposta del PP i el Govern davant de la sentència del ‘cas Gürtel’, que implica políticament el president del Govern i del PP, Mariano Rajoy”, assenyala el text.

Sánchez es troba davant de la decisió més important d’aquesta etapa,la segona per a ell, al capdavant del PSOE. Vol tenir tot el partit unit davant d’un pas tan important. En la possible decisió de plantejar la moció també influeix el precedent proper de la Comunitat de Madrid, quan els socialistes la van plantejar per menys a la condemna 'Gürtel': la falsificació del títol de màster de Cristina Cifuentes, l’expresidenta autonòmica.