INTERLOCUTÒRIA DEL SUPREM

Llarena denega la llibertat a Turull i Rull per prendre possessió com a consellers

El jutge del Tribunal Suprem considera que el risc de reiteració delictiva s'ha potenciat amb l'anunci de Torra d'impulsar la república

zentauroepp42774068 graf5695  madrid  04 04 2018   de izquierda a derecha los ma180409090355

zentauroepp42774068 graf5695 madrid 04 04 2018 de izquierda a derecha los ma180409090355 / BALLESTEROS

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha denegat la llibertat provisional indefinida sol·licitada per Jordi Turull i Josep Rull per prendre possessió i exercir com a consellers del nou Govern de Quim Torra. En una interlocutòria emesa aquest dimarts, ha considerat que el risc de reiteració delictivano només es manté sinó que es "potencia" amb la "voluntat i determinació" de Torra d’"impulsar la república independent il·legalment declarada".

En el seu escrit, el magistrat també cita el 'Llibre blanc de la Transició Nacional', segons el qual, en cas de suspensió de l’autonomia, una vegada recuperada es podrien continuar manifestant "la voluntat popular i la voluntat institucional".

Llarena recorda que fa només cinc dies, el 17 de maig, la sala d’apel·lació del Suprem va rebutjar la llibertat dels dos exconsellers i afegeix que en aquest breu lapse de temps no hi ha hagut una modificació dels paràmetres bàsics d’avaluació del risc de reiteració delictiva.

Risc de fuga

A més, apunta que també existeix risc de fuga i que, si es reiteressin en el delicte, sempre podrien optar per anar-se’n a l’estranger amb les "dificultats d’execució" que podrien sorgir per aconseguir que rendissin comptes davant de la justícia espanyola.

Notícies relacionades

El magistrat reprodueix els arguments esgrimits el dia 17 i diu que Turull i Rull tenen darrere una "estructura organitzativa que els dona suport" i que té "consistència econòmica i contactes internacionals".

Finalment, Llarena apunta que, a diferència de les peticions anteriors, la defensa no ha plantejat cap petició alternativa a la de la llibertat provisional indefinida i no es fa referència "als fets pels quals se’ls ha processat". I els recorda que "van trencar l’ordre constitucional" des de l’escó del Parlament i del seu càrrec de consellers.