RECOLZAMENT IMPRESCINDIBLE

El PNB manté la intriga amb els pressupostos "fins a l'últim minut"

Subratlla que el final del 155 és un "objectiu prioritari", però defensa els acords de l'"agenda basca"

 

  / EFE / LUIS TEJIDO

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

La direcció del PNB, l’Euzkadi Buru Batzar (EBB), esperarà "a l’últim minut", la tarda de dimecres vinent, per decidir el seu vot sobre els pressupostos de l’Estat del 2018.

"Sabem que actuem contra el rellotge però, continuant amb l’exercici de responsabilitat, esgotarem fins a l’últim moment les possibilitats que permetin satisfer els objectius perseguits", que són aprovar els pressupostos i que s’aixequi l’aplicació de l’article 155 a Catalunya, han assenyalat fonts del PNB.

El PNB ha assenyalat que manté com un "objectiu prioritari de la seva acció política" la desactivació del 155 a Catalunya, perquè el consideren "injust i involutiu" i ha anunciat que dedicarà els seus "millors esforços polítics en els propers dies" per aconseguir-ho.

No obstant això, l’EBB ha manifestat que també és "conscient" de la "rellevància" que té per a Euskadi l’aprovació dels pressupostos pactats amb el Govern del PP pels acords sobre l’"agenda basca" i les pensions.

Ha recordat que en els últims mesos ha tingut una posició de "responsabilitat" en aquesta negociació per "proporcionar temps" i donar així una "oportunitat" perquè els dirigents de l’Estat i de Catalunya "fessin passos que desemboquessin en la recerca d’un diàleg que superi l’actual confrontació".

"Reconeixem que aquest temps, aquesta oportunitat brindada de bona fe per aquest partit, no ha estat aprofitada fins ara", ha lamentat la direcció del PNB, informa Efe.

Malgrat això, «una vegada més» actuarà amb «responsabilitat» i mantindrà «oberta la seva posició» fins a «l’última votació dels dictàmens pressupostaris» demà a la tarda.

Pujada de les pensions

El PNB va acordar amb el Govern del PP el recolzament als pressupostos del 2018 a canvi d’una sèrie d’inversions de l’Estat a Euskadi i d’una pujada de les pensions igual a l’IPC el 2018 i el 2019, a banda de la millora de les pensions de viudetat i retardar al 2023 l’aplicació del factor de sostenibilitat.

Des del principi, els nacionalistes bascos van condicionar aquest suport, fins i tot oficialment l’obertura de la mateixa negociació, al fet que s’aixequés l’aplicació de l’article 155 a Catalunya, la qual cosa semblava factible abans de la votació del dimecres 23 amb l’elecció com a president de la Generalitat de Quim Torra.

No obstant, la decisió de Torra de proposar com a consellers dos polítics presos, amb els quals s’ha reunit avui a la presó, i dos més de fugits ha fet que el Govern central decideixi mantenir ara per ara el 155 i la intervenció de la Generalitat.

Notícies relacionades

En aquest context, el PNB es debat entre recolzar uns comptes que ha pactat amb el Govern i que propiciarien la continuïtat de la legislatura, com desitgen els nacionalistes en vista de la pujada de Ciutadans que pronostiquen les enquestes, o tombar-les pel manteniment del 155, com va comentar dissabte passat el president del PNB guipuscoà, Joseba Egibar, quan va dir que encara no es podia donar per fet el recolzament als pressupostos.

Mentre segueix la incertesa, el PNB rep la pressió d’EH Bildu i Podem perquè rebutgi els pressupostos i del Partit Popular, tant del basc com del nacional, perquè mantingui el suport que ha donat en els tràmits anteriors i possibiliti l’aprovació definitiva els comptes per al 2018.