PERFIL

Pere Aragonès: L'alumne avantatjat d'Oriol Junqueras

El nou vicepresident i conseller d'Economia llueix un tarannà liberal i una ment freda, com el seu antecessor

Advocat i exlíder de les joventuts d'ERC 'es va doctorar' en matèria econòmica a la seva època de diputat

lpedragosa32931373 barcelona 2016  02 25  economia   pere aragon s i 160226180746

lpedragosa32931373 barcelona 2016 02 25 economia pere aragon s i 160226180746

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

L’expert en economia d’ ERC, i nou vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, és advocat. I el que, al partit, posa en pràctica els designis del líder empresonat, amb l’objectiu de pensar més en el pragmàtic llarg termini, en la part estratègica, que en els focs artificials de la part tàctica, és l’exlíder de les sempre bullicioses JERC, les joventuts del partit. Totes dues persones, amb les seves aparents contradiccions, són una i es diu Pere Aragonès (Pineda de Mar, 1982).

Aragonès pren el relleu d’Oriol Junqueras com a vicepresident del Govern, com fa unes setmanes es va fer càrrec del partit a Barcelona, davant de les absències del mateix líder i del seu número dos, Marta Rovira. Diuen els qui el coneixen que té diversos punts en comú amb el líder empresonat, partint sempre de la base que "Junqueras va trencar el motllo al néixer". Així, per exemple, comparteix "la visió integradora de la societat catalana", així com la capacitat "d’entendre’s i treballar amb persones d’altres ideologies". I encara que sigui una anècdota, mentre Junqueras és doctor en Pensament Econòmic, Aragonès està en camí de ser doctor en Història Econòmica. L’alumne avantatjat.

El fil amb Madrid

Durant la part més àrdua de la tardor, per exemple, Aragonès va ser un dels comptats càrrecs que van mantenir un fil de contacte amb Madrid, "sempre en benefici del ciutadà", apunta una veu. "Entén la funció pública d’una manera molt anglosaxona, molt de servei." També comparteix amb el seu antecessor a la vicepresidència certa "visió liberal de la societat i l’economia. Liberal, que no ha de confondre’s amb ultraliberal," aclareix.

Un altre detall de la seva personalitat. El 27 d’octubre, el dia de la declaració d’independència, Aragonès va voler traslladar-se a la Conselleria d’Economia per seguir el discurs de Mariano Rajoy, que detallava l’aplicació concreta de l’article 155. Quan el president del Govern va verbalitzar el cessament de tot el Govern, "la seva reacció immediata va ser agafar paper i llapis i començar a dissenyar un pla de contingència i un càlcul del que podria suposar la intervenció de l’Estat". Res de mans al cap. Ment freda. No depenia d’ell canviar res, tan sols preveure una transició en les millors condicions possibles.

Treballo a preu fet

¿I com arriba un advocat de les JERC a conseller d’Economia? "Treballant a preu fet. Al Parlament, els diputats es troben més sols del que la gent s’imagina i per tant és bastant fàcil veure qui penca a la seva àrea i qui no. I els colzes d’Aragonès són dels que van arrelar a les taules d’estudi", lloa un company de grup de l’època. L’avui vicepresident va ser elegit diputat amb 24 anys, el 2006. Va repetir el 2010 i el 2012.

Notícies relacionades

El desembre del 2012 va ser un dels tres negociadors del pacte entre CiU i ERC que li va donar la presidència a Artur Mas. En un costat Aragonès, de poc més de 30 anys, amb Albert Castellanos i Cesc Iglesias; a l’altre, Andreu Mas-Colell. Els republicans, després de la negociació, no van ocultar la seva admiració per la persona. Un bon rotllo que s’estén en l’actualitat amb la designada portaveu del Govern i consellera d’Empresa i Coneixement, Elsa Artadi. En aquesta legislatura, 2012-15, va ser el portaveu adjunt del grup parlamentari d’ERC i portaveu a la comissió d’Economia, Finances i Pressupost.

Independentista que fa tronar i ploure

Aragonès combina aquest punt de calma i de mantenir els peus a la realitat amb el seu independentisme de fer tronar i ploure de sempre. No es lideren les JERC sent un autonomista. A la conselleria, on va ser secretari d’Economia amb Junqueras, va decorar el seu despatx amb la imatge de Francesc Macià proclamant la República Catalana (al si de la Confederació Ibèrica) o amb un quadre dels bons que va emetre la Generalitat durant la guerra civil.