ESTRENA DOCUMENTAL

Netflix internacionalitza el procés

La pel·lícula, dirigida per Álvaro Longoria i Gerardo Olivares, mostra el 'backstage' del 21-D

Els seus artífexs rebutgen "dictar càtedra" i s'endinsen en la profunditat del conflicte català

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els detalls de la campanya electoral del 21-D quedaran al descobert a la pel·lícula 'Dos Cataluñas' (Morena Films i Sentido Films), que difondrà el servei d’entreteniment per Internet líder al món, Netflix. El conflicte català ocuparà, la pròxima tardor, les pantalles de fins a 125 milions d’usuaris de 190 països diferents, que gaudiran del gir de càmera que suposa enfocar el backstage dels candidats durant la seva carrera per omplir les urnes.

Encara que la cinta segueix en procés de muntatge, ja que pretenen afegir la presa de possessió de Quim Torra com a nou president de la Generalitat, els primers 25 minuts s’han pogut visionar aquest dijous en el marc del festival DocsBarcelona del CCCB. El retòric discurs dona pas a la serenitat i reflexió dels seus protagonistes, que expliquen la convulsió política a què es veu sumida Catalunya, en una campanya electoral excepcional, marcada pels empresonaments dels dirigents independentistes i pel desplegament del 155.

Connexió Catalunya-Brussel·les, passant per Estremera, pren el protagonisme la intimitat de Carles Puigdemont, Inés Arrimadas, Raül Romeva, Miquel Iceta, Elsa Artadi, Jordi Turull, Marta Rovira, Xavier Domènech, David Fernández i Ada Colau, i mostra les entranyes dels seus partits. Per part del Govern, el relat el capitaneja Jorge Moragas, ja que Mariano Rajoy i Soraya Sáenz de Santamaría no van atendre la seva petició. Un total de 85 entrevistes aprofundeixen el conflicte: persones anònimes, periodistes i politòlegs.

"7,5 milions de Catalunyes"

El seu accés sobre el terreny va ser privilegiat. "Vam ser la primera càmera a què es va enfrontar Romeva quan va sortir de la presó i es va trobar amb el seu pare", relata a EL PERIÓDICO un dels seus directors, Álvaro Longoria. "També captem com Mundó explica al seu fill que serà empresonat", afegeix el productor Rafael Portela. I sempre expectants, van esperar juntament amb la família  d’Oriol Junqueras que abandonés Estremera, però això no va succeir.

Al peu del canó, van aconseguir distanciar-se de la premsa convencional i gravar el que no es veia. "Els polítics són molt més lliures per parlar en profunditat i fora de les consignes electorals quan saben que el que diuen no serà analitzat en clau electoral", admet Portela. I en això resideix el valor de la seva obra. "L’1-O ja estava a els telenotícies de tot el món, ara el que cal fer és entendre’l escoltant tots els implicats", postil·la, sense voler polaritzar encara més la societat catalana. "No volem dictar càtedra a l’espectador sobre el que ha de pensar", remarca Longoria, conscient del risc que suposa delimitar el 'frame' i sintetitzar tantes fites en dues hores.

Notícies relacionades

La tardor del 2017 és per als artífexs el seu punt d’inici: els plens del 6 i 7 de setembre al Parlament, les manifestacions independentistes i constitucionalistes, el referèndum unilateral de l’1-O, les càrregues policials, la declaració unilateral d’independència (DUI) i la suspensió de l’autonomia, encapçalen la cinta.

Malgrat la binarietat del seu títol, els directors insisteixen que no existeix dualitat de relats, sinó una multiplicitat. "És una manera de simplificar el procés resumit en dues paraules però en realitat hi ha 7,5 milions de Catalunyes", assenyala Longoria, burxant en la idea del codi que pretenen difondre els polítics. Deixen clara la seva pretensió: "veure les persones que hi ha darrere dels polítics", mostrar els seus dubtes, defectes, temors i virtuts sumits en una campanya electoral d’alt voltatge.