CATALUNYA

Sánchez proposa de canviar el delicte de rebel·lió per "adequar-lo" a l'escenari català

pedrosanchez

pedrosanchez

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimecres la seva intenció de canviar el delicte de rebel·lió per "adequar-lo" a l’escenari català i que pugui ser aplicat als "responsables polítics que utilitzen la seva posició per subvertir l’ordre constitucional". 

En una entrevista a TVE, Sánchez ha avançat la seva intenció de reformar el Codi Penal. Després de recordar que l’actual delicte està vinculat a cops militars, el socialista ha indicat que cal adaptar-lo a la "defensa d’un bé jurídic com la Constitució" contra els "fets inimaginables fa anys" que han dut a terme els secessionistes. La proposta de Sánchez no es podria aplicar als càrrecs públics del procés, ja que no té caracter retroactiu, però sí que obriria aquesta porta per a situacions anàlogues en el futur.

El líder socialista ha apuntat que, si el Govern planteja aquesta reforma del Codi Penal, el PSOE hi donarà suport, i que si no serà el seu grup parlamentari la que la portarà al Congrés.

A més, ha qualificat la seva reunió amb el president Mariano Rajoy de necessària i esperançadora, després de remarcar que el secessionisme es trobarà al davant la unitat del primer i del segon partit del país i d’advertir que el desafiament secessionista a Catalunya és un problema que es prolongarà durant "anys" a Espanya.

"Rostre xenòfob"

Després d’advertir Torra i Carles Puigdemont que, si trenquen la legalitat, es trobaran amb el "mur" de l’Estat de dret, ha considerat també essencial que es reveli a Europa el "veritable rostre xenòfob del secessionisme a Catalunya".

Notícies relacionades

Referent a aquesta qüestió, ha afirmat que li agradaria que el president del Govern, Mariano Rajoy, i el líder de Cs, Albert Rivera, fessin com ell i expliquessin a la UE que el moviment que lidera l’expresident Carles Puigdemont té els mateixos "trets xenòfobs i supremacistes" que els d’altres països europeus. EFE

Dimarts, Sánchez i Rajoy van deixar clar que no pensen titubejar a l’hora de tornar a posar en marxa l’article 155 de la Constitució. El president del Govern i el líder socialista es van reunir durant 45 minuts a la Moncloa i d’allà en van sortir amb un acord que inclou el compromís de tornar a intervenir si el nou president, Quim Torra, reobre la via unilateral, tal com va donar a entendre en el debat d’investidura.