INVESTIDURA

Iceta "No tornem a la via unilateral perquè ens farem mal"

El líder del PSC retreu a Torra que hagi acceptat ser "president temporal i per delegació"

zentauroepp42699497 iceta bertran180328134159

zentauroepp42699497 iceta bertran180328134159

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El líder dels socialistes, Miquel Iceta, ha retret al nou candidat que s’hagi agenollat a les aspiracions de Carles Puigdemont. "Ha acceptat encantat la subordinació a qui vostè considera el president legítim. Ser president temporal i per delegació", li ha llançat, a més de retreure-li que no validi la seva "legitimitat" en la "confiança del Parlament". "Molts catalans no podem acceptar un president rebaixat per respecte a l’Estatut, la Constitució i les lleis", ha postil·lat.

Així, li ha demanat que es desprengui de l’ombra de Puigdemont: "Facin l’esforç de separar una qüestió de reconeixement del funcionament de les institucions". "Si no el van investir és perquè no van voler desobeir el Tribunal Constitucional", ha proclamat Iceta.

Després de sentir un discurs d’investidura en favor de la república catalana, l’ha advertit de les conseqüències de tornar a provar la desobediència. "La via unilateral va fracassarNo tornem a prendre un camí que té uns costos enormes per a tothom. Ens farem mal", ha reflexionat. I li ha recordat que la seva "obligació" és formar Govern però no "desvirtuar les institucions, saltar-se la llei i ignorar la meitat de la població".

Igual que Arrimadas, li ha criticat que "només s’hagi dirigit als que ja recolzen el projecte independentista". Iceta tampoc ha oblidat els incendiaris tuits de Torra, i ha tret a la llum una dedicatòria que aquest va fer a l’exdiputada Rocío Martínez Sempere i a l’expresident de la Generalitat José Montilla: "Aquí no hi cap tothom". "Al final no hi acabarà cabent ningú", ha deixat anar el dirigent socialista.

La catalanitat

Notícies relacionades

El líder del PSC ha impugnat que dubti que "fora de l’independentisme hi hagi catalanisme". "N’hi ha. ¿Així eixamplaran la base?, ¿els no independentistes no explicaran i discutiran la seva catalanitat?, ¿com aspira a representar tothom si creu que els que no parlen català han donat l’esquena al país?", li ha preguntat.

Iceta l’ha citat a decidir si vol "incrementar la tensió" o apaivagar-la. I, de nou, ha triat l’hemeroteca per llegir un fragment en el qual el postconvergent es mostrava a favor que l’Estat enviés els tancs a Catalunya per guanyar simpaties internacionals.