CAUSA PER REBEL·LIÓ

El Suprem estableix dues velocitats per jutjar el procés

El jutge Llarena obre una peça separada perquè el lliurament dels fugits no retardi el judici dels que són a Espanya

L¿alt tribunal confia a celebrar el judici a la tardor i habilitarà el mes d¿agost perquè la tramitació no el retardi

zentauroepp42774068 graf5695  madrid  04 04 2018   de izquierda a derecha los ma180409090355

zentauroepp42774068 graf5695 madrid 04 04 2018 de izquierda a derecha los ma180409090355 / BALLESTEROS

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena no vol que cap decisió que no depengui d’ell pugui retardar l’inici del judici contra els líders del procés que estan a disposició de la justícia espanyola, i més tenint en compte que nou d’ells estan presos. Per a això ha obert una peça separada en relació als que van preferir fugir d’Espanya i estan pendents que Alemanya, Bèlgica, Suïssa o Escòcia decideixin alguna cosa sobre el seu lliurament, fet que permetrà que el procediment contra la resta segueixi endavant sense contratemps, han informat a aquest diari fonts jurídiques.

D’aquesta manera, l’alt tribunal imposa dues velocitats a l’enjudiciament dels 23 processats per rebel·lió, malversació i desobediència per la seva respectiva contribució a la declaració unilateral d’independència de Catalunya fora de les vies constitucionals. La peça principal continuarà endavant amb els que estan a disposició de la justícia espanyola, encapçalats pel líder de l’ERC, Oriol Junqueras, i el número dos de les llistes de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, tots dos a la presó per ordre del jutge Llarena. 

En una peça separada es continuarà la instrucció contra el màxim responsable del procés independentista, l’expresident Carles Puigdemont, la número dos d’ERC, Marta Rovira, i els exconsellers Toni Comín, Meritxell Serret, Clara Ponsatí i Anna Gabriel, tot i que a la de la CUP no se li reclama al haver estat únicament acusada per desobediència, que no comporta penes de presó. El lliurament dels altres està pendent del que decideixin els tribunals d’Alemanya, Suïssa, Bèlgica i Escòcia respecte a la reclamació espanyola. 

Abans del 26

Notícies relacionades

En el cas de Puigdemont,l’Audiència de Schlewsig-Holstein s’ha de pronunciar sobre el seu lliurament abans del dia 26, però després encara serà possible presentar un recurs davant del Tribunal Constitucional alemany, cosa que pot demorar la decisió definitiva. A més, en el cas que l’alliberament no sigui concedit pels delictes de rebel·lió i malversació, el magistrat Llarena té previst plantejar una qüestió prejudicial davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre les euroordres, fet que deixarà en suspens el procediment respecte d’ell, per la qual cosa és impossible determinar els temps en què podria ser efectiva.

Aquesta circumstància, tenint en compte que en el procediment hi ha nou presos, és el que ha portat a obrir una peça separada, perquè el seu lliurament no retardi l’inici del judici que el Tribunal Suprem vol celebrar a la tardor. A fi de no retardar-se en aquest objectiu, l’alt tribunal previsiblement habilitarà el proper mes d’agost per permetre la presentació d’escrits de defensa i així arribar a temps al termini fixat. No obstant això, si les entregues dels fugits arribessin a temps sempre es podrien incorporar al judici.