CAUSA PER REBEL·LIÓ

El jutge Llarena diu a Alemanya que Puigdemont també pot ser jutjat per sedició

Afirma que el succeït a Catalunya va ser rebel·lió, perquè hi va haver violència, i que la descripció de fets també és perseguida a Alemanya

El magistrat per primera vegada en un escrit planteja expressament "alternatives" a la rebel·lió

abertran42614878 catalonia s deposed leader carles puigdemont follows a sessi180511111634

abertran42614878 catalonia s deposed leader carles puigdemont follows a sessi180511111634 / ANTTI AIMO-KOIVISTO

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha tornat a dirigir-se a la justícia alemanya per defensar el lliurament de l’expresident Carles Puigdemont per un delicte de rebel·lió, però hi inclou una novetat. Per primera vegada en un escrit planteja que els fets que descriu a la interlocutòria de processament són aquest tipus penal o “alternativament¨,sedició o desobediència a l’autoritat, amb la qual cosa obre el camp per entregar l’‘expresident’. 

En el seu escrit necessita que "amb independència de quin sigui el delicte que constitueixin aquests fets a Alemanya o quina sigui la gravetat de la qualificació conforme a la seva ordenació jurídica", està "convençut" que dels fets que es relaten en l’ordre de processament i en l’euroordre causada "són constitutius d’algun tipus d’infracció penal" en aquest país.

"No resultaria comprensible que els fets descrits a la nostra interlocutòria del 21 de març de 2018, si s’executessin amb capital exclusivament privat, puguin ser comesos pel president d’un Land, sense contrariar la llei penal alemanya en cap dels seus preceptes", abunda el magistrat, que envia també un escrit similar a les autoritats belgues per defensar el lliurament dels 'exconsellers’ Toni Comín i Meritxell SerretClara Ponsatí va acabar traslladant-se a Escòcia.

Segons la legislació espanyola, qui fixa els tipus penals pels quals finalment serà jutjat l’‘expresident’ són les acusacions personades en el procediment seguit contra els líders del ‘procés’ que també poden optar per acusar-lo per sedició o conspiració per a la rebel·lió, les penes de la qual són inferiors, encara que en el seu escrit a Alemanya no inclou aquest últim delicte. La sedició es castiga amb fins a 15 més la pena que correspongui per la malversació de cabals públics. Encara que el jutge també inclou com a alternativa la desobediència a l’autoritat, el mateix magistrat descarta que les acusacions optin només per aquest delicte per la seva falta d’”antijuricitat”.  

Aquesta és la línia que seguia en lainterlocutòria en què va confirmar el processament dels 23 càrrecs de la Generalitat o del Parlament encausats, en la qual el magistrat es reafirma en què segons el seu parer el que es va produir a Catalunya per aconseguir la independència per vies fora de la Constitució va ser rebel·lió i aporta nombrosa documentació i fins i tot vídeos per acreditar el requisit de violència d’aquest delicte que pugui estar penat fins a 30 anys de presó, al aplicar-li l’agravant, per haver-se comès també malversació.

No es podria jutjar

Segons Llarena, si per entendre que hi va haver rebel·lió s’havia d’haver vist compromesa  de manera efectiva la capacitat de decisió del Govern, "segurament els tribunals espanyols no estarien en condicions de jutjar els governants del nou Estat que s’hagués implantat".

L’escrit també informa Alemanya de les mobilitzacions d’un milió de persones organitzades pels independentistes, per exemplificar "la transcendència que podia arribar a tenir un alçament popular massiu".

Assenyala que també s’entén com a violència la coactiva, com creu que va ser la que es va produir amb els escarnis patits per la policia  i les “barricades de foc” que es van aixecar als carrers, fets pels quals remet nombrosos vídeos dels episodis viscuts. Insisteix en l’1-O, quan es van intentar tancar les escoles, per a la qual cosa eren insuficients els 6.000 guàrdies civils i policies enviats a Catalunya per impedir-ho.

Com que tot això va obligar a actuar el rei i l’aplicació de l’article 155 pel Senat, el magistrat afirma que ¨la violència ha tingut una entitat suficient com per condicionar tots els ressorts del govern i poder de l’Estat, i que això ha de tenir reflex en el tipus penal que analitzen¨.

Notícies relacionades

“No resultaria comprensible que el president d’un Land alemany pugui impulsar una actuació com la que hem descrit i que aquesta actuació no suposi un trencament de l’ordre penal alemany si es mira que tot s’executi amb capital privat¨, insisteix Llarena.

Per evitar qualsevol retard en el judici que se segueix contra els encausats que estan a disposició de la justícia espanyola, el magistrat ha obert una peça separada relativa als fugits, cosa que suposa establir que l’enjudiciament de la declaració unilateral d’independència es realitzi a dues velocitats.