VOTACIÓ A CERVERA

La CUP no dividirà el vot dels seus diputats per investir Torra

Els cupaires es reuneixen aquest diumenge en un consell polític extraordinari a petició de tres territorials que es decanten pel 'no'

abertran40914687 gra049 granollers  barcelona   12 11 2017   la cup celebra u180511112425

abertran40914687 gra049 granollers barcelona 12 11 2017 la cup celebra u180511112425 / Susanna Saez

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’anunci d’un nou candidat a la investidura no havia de canviar necessàriament el sentit del vot de la CUP a qualsevol postulant que no fos l’expresident Carles Puigdemont. Els anticapitalistes van sotmetre a votació de la militància si els seus quatre diputats havien d’avalar o rebutjarJordi Sànchez i, uns mesos més tard, a Jordi Turull. Ara és el torn de Quim Torra.

Malgrat haver deixat clar que no han de debatre de nou els seus vots, tres de territorials (Baix Llobregat, Barcelonès i Tarragona) han forçat una reunió extraordinària en forma de consell polític que se celebrarà aquest diumenge a Cervera (Lleida), aprofitant l’assemblea nacional estratègica que ha convocat el partit.

Algunes delegacions territorials no estan d’acord a mantenir l’anunciada abstenció a un candidat que no sigui Puigdemont i es decanten pel 'no'. Argumenten que JxCat i ERC no han pactat un programa de govern amb ells i demanen que es reconsideri el seu posicionament perquè la CUP es pronunciï decididament en contra del diputat postconvergent. 

Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, les opcions que hauran d’escollir les bases són dues: facilitar la investidura amb quatre vots o bloquejar-la amb la unanimitat dels seus diputats. Si es marca la primera, s’haurà d’especificar com: amb quatre abstencions o amb quatre vots a favor. Per tant, no hi ha possibilitat que puguin dividir el sentit del seu vot. O tot o res.

En cas de votar 'no', Torra no seria investit ni en primera volta ni en segona (en la qual es necessita majoria simple) perquè JxCat ERC sumarien 66 vots, mentre que CsPPCPSC,comunsi la CUP, 69.

Tercer veto?

Notícies relacionades

El 5 de març van declinar l’expresident de l’ANC perquè veien en la seva candidatura una "submissió total a la legalitat espanyola", no tant pel seu perfil, sinó que perquè no era Puigdemont i no anava acompanyat d’"un programa de govern republicà". Van desafiar les dues forces independentistes a demanar el vot delegat dels dos fugits per prescindir dels cupaires. 

Turull tampoc no va tenir el vistiplau. Tot i que van tenir en compte que el seu moment judicial (va ser empresonat després de la primera ronda del ple d’investidura) suposava seguir el seu al·legat d’"embat contra l’Estat", el van rebutjar igualment. I van ser clars: mantindrem les nostres quatre abstencions tret que s’investeixi Puigdemont.