TERRORISME GIHADISTA

Presó per als dos presumptes gihadistes detinguts a Lorca i Abadiño per incitar a cometre atemptats a Espanya

L'operació del seu arrest es va saldar amb tres detinguts més a Castillejos

2
Es llegeix en minuts
El Periódigo / Agencias

La jutgessa Carmen Lamela ha enviat aquest dijous a presó dos presumptes gihadistes detinguts dimarts a Lorca (Múrcia) i Abadiño (Biscaia) acusats de delictes d’enaltiment del terrorisme islamista, adoctrinament, autoadoctrinament i captació per a Daesh per animar a cometre atemptats a Europa.

Segons han informat fonts jurídiques, la jutgessa de l’Audiència Nacional ha decretat la seva presó preventiva per aquests delictes a petició de la fiscalia després de prendre’ls declaració aquest matí.

La detenció dels dos presumptes gihadistes es va produir en el marc d’una operació conjunta de la Policia Nacional i les autoritats marroquines, que es va saldar amb tres detinguts més a Castillejos, una localitat marroquina pròxima a Ceuta.

Els investigadors creuen que els cinc arrestats formaven part d’una estructura de reclutament i adoctrinament de l’autodenominat Estat Islàmic que animava a atemptar a Europa. Integraven a més l’estructura de propaganda de Daesh, per la qual cosa no només incitaven a l’execució d’atemptats a Europa, sinó que divulgaven vídeos en els quals s’ensinistrava sobre l’ús d’armes blanques i sobre tècniques de decapitació.

Pallisses a la xicota

Segons el Ministeri de l’Interior, el detingut a Lorca, de nacionalitat senegalesa i 21 anys, mostrava elevats índexs de radicalitat i era considerat una amenaça pels investigadors, perquè havia manifestat la seva voluntat expressa de realitzar atacs contra la població civil fent servir diferents mètodes violents.

Els investigadors han destacat a Efe el perfil violent d’aquest jove que, sent menor, va ser condemnat per agressions a agents de l’autoritat i va estar ingressat en un centre de menors de Zumárraga. Ja llavors despuntava la seva radicalitat religiosa, tant en la seva vestimenta com en la seva defensa de l’Alcorà, i el seu fanatisme el va portar fins i tot a maltractar violentament la que va ser la seva xicota, una noia d’origen romanès a la qual va provar d’adoctrinar en els estrictes postulats de la xaria o llei islàmica, que exigeix una submissió de la dona a l’home.

De fet, està condemnat per violència masclista per clavar dures pallisses a aquesta noia, a qui obligava a veure vídeos constantment sobre la gihad perquè s’adherís a Daesh, i la submissió va arribar a tal punt que, quan van ocórrer els atemptats de Barcelona aquest estiu, la jove li va enviar un missatge felicitant-lo i manifestant-li que devia estar content amb el que havia ocorregut, segons han comentat fonts de la investigació.

Notícies relacionades

L’arrestat a Biscaia té 33 anys, és de nacionalitat marroquina i, com l’altre detingut, tenia com a objectiu divulgar el material propagandístic de Daesh, com el mitjà més directe per captar, adoctrinar i reclutar nous membres.

A més, tots dos mantenien contacte amb gihadistes de Síria i l’Iraq i estaven connectats entre ells en línia.