FORMACIÓ DE GOVERN

Millo: 'El 155 acabarà quan el Govern es comprometi públicament a complir la llei'

Replica a Cs que el Govern central no ha estat tou amb l'independentisme i confia poder dialogar amb el nou president de la Generalitat

zentauroepp40981124 graf754  barcelona  17 11 2017   el delegado del gobierno en171123104817

zentauroepp40981124 graf754 barcelona 17 11 2017 el delegado del gobierno en171123104817 / Enric Fontcuberta

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, ha assenyalat aquest dijous que la intervenció de l’autonomia a través de l’article 155 de la Constitució finalitzarà quan hi hagi un nou Govern que "es comprometi públicament" a complir la llei.

En declaracions als mitjans després de mantenir una trobada amb representants de Foment del Treball a la seu de l’entitat, Millo ha destacat que el Senat va aprovar per una àmplia majoria les mesures del 155 i va acordar que finalitzessin quan es constituís un Govern "que compleixi amb la llei".

Per tant, el 155 finalitzarà quan els nous consellers assumeixin el càrrec acatant l’Estatut i la Constitució a l’acte de presa de possessió, que estarà organitzat pel Govern central, ha detallat, sense que sigui necessari cap compromís addicional.

Crítiques de Cs

Veient les crítiques de Ciutadans sobre que el Govern està sent massa tou amb l’independentisme ja que hauria d’exigir més compromisos per aixecar el 155, Millo ha recordat que les mesures per intervenir l’autonomia es van aprovar al Senat i que el que fa el Govern d’Espanya és complir-les. "Aquí no hi ha actuacions toves ni dures, sinó legals, i els partits haurien de ser respectuosos. Si algú considera que les mesures, començant pel cessament de tot el Govern, són toves, que expliqui què seria una mesura no tova", ha replicat.

També ha reivindicat que "si Catalunya avui continua sent Espanya és gràcies al Govern del PP", i s’ha preguntat si Cs busca amb les seves crítiques guanyar el protagonisme que no li donen els fets.

Quan li han preguntat per si el Govern acceptarà que es puguin anomenar consellers a la presó o a l’estranger, Millo ha assenyalat que "ja s’ha comprovat quines són les conseqüències d’actuar fora de la llei".

"Cal confiar en el sentit comú, que podrem tenir un Govern format per persones que es puguin dedicar a fer la seva feina i concentrar el seu esforç en les seves funcions", ha afegit.

Nova etapa de diàleg 

Millo ha confiat que el Parlament pugui investir aviat un president de la Generalitat que no sigui "de palla" ni estigui al dictat de Carles Puigdemont, i ha reivindicat que la persona que investeixi el Parlament serà la que el Govern considerarà com a interlocutor vàlid. "Assumirà plenament totes les competències que li confereix l’Estatut i la Constitució i serà l’interlocutor vàlid del delegat del Govern i, quan sigui el moment, del president del Govern d’Espanya", ha precisat.

Ha destacat que el Govern central sempre ha volgut dialogar dins de la llei i que seguirà ajudant el nou Govern per "restablir el necessari diàleg institucional".

"En el moment en què el Parlament investeixi un candidat que compleixi amb tots els requisits legals, aquella persona serà el nou representant de l’Estat a Catalunya i, per tant, el nostre interlocutor, i serà tractat amb tot el respecte que es mereix el president de la Generalitat", ha detallat.

A més ha destacat que Catalunya necessita un Govern que governi per als 7,5 milions de catalans i no només per als independentistes, i "l’única condició que es posa és que estigui format per persones que compleixin tots els requisits legals".

Hisenda contra Puigdemont 

Notícies relacionades

Quan li ha preguntat per si es podria inhabilitar Carles Puigdemont per no haver declarat els seus béns a Hisenda, Millo ha dit que desconeix aquest assumpte però ha subratllat que "ni ell ni ningú estan per sobre de la llei".

"Tots els espanyols estem obligats a complir amb Hisenda i Puigdemont no n’és una excepció. Hisenda vetlla per l’interès general i el bé comú", ha afegit.