CONFLUÈNCIES A L'ESQUERRA

Garzón a Iglesias: o nova marca o les sigles IU aniran a la papereta

Podem confia a tancar l'acord en pocs dies, però no hi ha cap pacte sobre la denominació

jrico34822830 madrid 26 07 2016 politica   el lider de i u alberto garzon 170125100144

jrico34822830 madrid 26 07 2016 politica el lider de i u alberto garzon 170125100144

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

IU i Podem continuen sense arribar a un acord sobre la marca amb què presentar-se a les eleccions del 2019. El líder de la federació d’esquerres, Alberto Garzón, exigirà davant del partit morat que, si no aconsegueixen pactar una denominació comuna, IU defensarà que les seves sigles figurin amb les del partit de Pablo Iglesias. El nom Units Podem, en tot cas, es dona per amortitzat, com va avançar aquest diari el mes de gener passat.

Garzón presentarà aquest dissabte davant de l’Assemblea Política i Social de la seva organització un document amb les bases per construir la confluència electoral per als comicis municipals, autonòmics i europeus dels pròxims anys, que fa mesos que negocia amb Podem.

En l’esborrany, al qual ha tingut accés EFE, Esquerra Unida proposa buscar una marca comuna amb la qual se sentin interpel·lades totes les forces polítiques que formin part de la confluència i adverteix que, si hi ha diferents propostes que "dificultin trobar una denominació comuna", IU defensarà que les sigles de totes les organitzacions figurin a la papereta.

Aquesta afirmació porta a pensar que ara per ara les negociacions que mantenen Podem i IU no han aconseguit consensuar el nom amb què es presentaran a les urnes, tot i que fa temps que les dues formacions asseguren que les seves converses "van bé" i que el pacte és qüestió de dies.

IU lamenta des de fa temps que el nom d’Units Podem amb què es van presentar a les passades eleccions generals no ha funcionat tant bé com hauria, ja que els ha restat visibilitat.

Sumar dos noms

En qualsevol cas, Podem ja ha celebrat una consulta entre els seus inscrits, que han avalat la proposta d’Iglesias que el nom del partit sigui a la papereta electoral, per la qual cosa una de les opcions que està sobre la taula és que la marca inclogui lessigles de les dues formacions d’esquerres.

De moment, Garzón no ha aconseguit portar aquest pacte tancat a l’Assemblea Política i Social que IU celebrarà dissabte, però sí que ha aconseguit segellar unes garanties generals, que són les que exposarà davant de la seva organització.

El pacte amb la formació morada inclou que es presentaran a les eleccions com a coalició electoral, d’àmbit estatal als comicis europeus i municipals, i d’àmbit autonòmic per a les eleccions de les diferents comunitats autònomes.

Afegeix, a més, que en el cas de les municipals, "es buscarà l’esquema jurídic més adequat per garantir l’agregació de resultats i la màxima representació a les institucions supramunicipals"

Un altre dels punts de l’esborrany recull l’aposta d’IU per conformar candidatures unitàries en l’àmbit europeu i autonòmic, que serveixin per impulsar "el procés de canvi al conjunt del país".

Des del reconeixement de la complexitat que porten les diferents particularitats a cada territori, IU ratifica la seva "ferma voluntat d’arribar a un acord unitari amb més organitzacions" a les comunitats autònomes, i deixa la "decisió última" de les possibles aliances autonòmiques als diferents àmbits territorials.

Visibilitat

Notícies relacionades

El document inclou també una de les reivindicacions ja conegudes d’IU perquè "es comparteixin de manera adequada tots els espais i recursos de manera que se salvaguardi la visibilitat" de tots els socis, i no ocorri com en l’última legislatura, en la qual les iniciatives d’Esquerra Unida es diluïen en el nom d’Units Podem.

Garzón reiterarà davant de la seva assemblea la determinació de continuar construint "el bloc històric del canvi" per ampliar-lo a moltes altres plataformes, "més enllà" de les forces que avui formen part d’Units Podem, En Comú Podem i En Marea.