amb l'ús de 'partides pressupostàries ocultes'

L'Advocat de l'Estat considera acreditada la 'malversació' en l'1-O

Adverteix que la Generalitat va utilitzar les 'dades fiscals' dels catalans per fer el cens i nomenar els membres de les Meses Electorals

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’Advocat de l’Estat considera acreditat el delicte de "malversació de fons públics" per part de la Generalitat de Catalunya durant el referèndum il·legal d’independència celebrat l’1 d’octubre passat. Ho exposa així en un escrit davant del Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona, al qual ha tingut accés Europa Press, i en el qual considera "obvi" que es van utilitzar "partides pressupostàries ocultes".

L’Advocacia exposa aquests arguments per rebutjar la petició de l’exjutge i exsenador Santiago Vidal, que sol·licita el sobreseïment parcial i lliure d’aquest investigat en la causa.

La querella contra Santiago Vidal es va interposar arran de les afirmacions que va fer quan era senador d’ERC en conferències públiques, en les quals afirmava que, de cara a la independència de Catalunya, disposaven de: les dades fiscals de tots els catalans; d’una partida de 400 milions "degudament camuflats" per celebrar el referèndum i de 19 estructures d’Estat; d’un equip de treball en l’àmbit fiscal conegut amb el nom de col·lectiu Wilson; que un govern estranger no europeu estava formant una unitat dels Mossos en tàctiques de contraespionatge i que s’havia creat un sistema informàtic per recaptar tots els impostos.

Després, en la seva declaració davant del jutge, Santiago Vidal va dir que les seves manifestacions eren una "elucubració" del que ell pensava que podria o hauria de fer; que no es corresponia amb la realitat i que, en qualsevol cas, expressaven actuacions que ell no tenia capacitat per efectuar.

Tanmateix, segons l’escrit del Servei Jurídic de l’Estat, en aquestes declaracions es descrivia l’efectuat, expressat amb la convicció i precisió pròpia de qui coneix de primera mà els fets per haver-hi participat.

L’Advocat de l’Estat considera que la veracitat de les declaracions de Santiago Vidal i la seva implicació en els fets ve corroborada perquè finalment s’ha demostrat que els fets eren certs i s’han produït "tal com ell els va descriure". Per això, insisteix que segueixi com investigat en la causa i precisa que els delictes pels quals se l’acusa han quedat acreditats. Així, creu que el delicte de malversació s’ha produït, ja que considera "acreditat" que es van utilitzar "irregularment fons públics per promoure i organitzar el referèndum il·legal".

La interventora hi insisteix

En el seu escrit precisa: “És obvi que les partides pressupostàries estaven ocultes, com ho demostra el fet que encara avui la interventora general de la Generalitat continuï afirmant en les contestacions als requeriments que no li consta que s’hagin utilitzat fons públics en la promoció i organització del referèndum i el fet que sigui necessària la instrucció judicial per acreditar-ho".

També veu acreditat el delicte de revelació de secrets, ja que es van utilitzar "les dades fiscals dels catalans" per organitzar el referèndum il·legal d’independència amb la formació del cens electoral, el nomenament dels membres de les meses, per remetre documentació electoral i oferir una web per conèixer la mesa de cada elector introduint el seu DNI.

Notícies relacionades

A més, insisteix que es mantenen els delictes de prevaricació i desobediència ja que es van acabar dictant els actes administratius i altres actuacions precises per celebrar el referèndum prohibit per la Llei i les resolucions dels tribunals.

Segons l’opinió de l’Advocat de l’Estat, tots aquests delictes van servir de medi per a la comissió dels de rebel·lió o sedició i considera que el referèndum era l’"excusa jurídica que provava de donar aparença de legalitat a la secessió de la comunitat autònoma sense prèvia reforma constitucional".