JUDICIS DEL PROCÉS

Turull denuncia al Suprem que va ser empresonat per evitar la seva investidura

Fiscalia, Advocacia i VOX volen mantenir a la presó Forcadell, Turull, Rull, Romeva i Bassa

jlr14047

jlr14047 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

L’excandidat a president de la Generalitat Jordi Turull ha denunciat aquest dimecres davant del Suprem, en la vista del seu recurs contra la presó preventiva decretada contra ell en el sumari del procés, que va ser empresonat pel jutge del cas per evitar que fos investit pel Parlament.

Així ho ha explicat el polític a la sala que revisa les decisions de l’instructor del cas, Pablo Llarena. Aquesta sala ha celebrat una vista per revisar el recurs de Turull i els dels exconsellers Raül Romeva, Josep Rull i Dolors Bassa, a més del presentat per l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell. La vista ha durat una hora i mitja.

El fiscal, igual com l’acusació popular (VOX) i l’Advocat de l’Estat, ha demanat al Suprem que mantingui la mesura de presó preventiva per a tots, segons diverses fonts presents en la vista.

Dels cinc recurrents, només Forcadell i Turull han volgut comparèixer davant del Suprem i han tingut una intervenció final davant de la sala, durant la qual han defensat la seva innocència i criticat vulneracions dels seus drets polítics i a la defensa, segons les esmentades fonts. A més, s’han compromès a comparèixer davant de la justícia, cosa que, segons han explicat, han fet sempre quan han estat en llibertat.

En aquest sentit, han expressat el seu desig que arribi el judici per defensar la seva innocència, a més de reiterar que no han comès cap delicte i que molt menys incompliran la Constitució.

Intervencions de deu minuts

Al costat d’això, les intervencions de Turull i Forcadell, d’uns deu minuts, s’han centrat que, en el procediment seguit contra ells, s’estan vulnerant els seus drets polítics.

En el cas del primer, l’exconseller i excandidat Turull ha explicat que el seu ingrés a la presó es va precipitar quan va sortir el seu nom per ser elegit president pel Parlament, per la qual cosa encara que vol creure en la imparcialitat del Suprem, des que ha vist les ordres de presó i processaments està segur que se l’està jutjant per les seves idees polítiques.

"És la primera vegada que veiem que un país democràtic, enmig d’una investidura, empresona el candidat per evitar que sigui investit", ha dit Turull.

Per la seva part, Forcadell, que com la resta dels citats està processada per rebel·lió però, a diferència d’ells, no ho està per malversació (una acusació que sí que afecta els exmembres del Govern) ha explicat que ja va renunciar a la seva acta i no seguirà en la vida política, per la qual cosa no es pot pensar que hi pugui haver reiteració delictiva.

Risc de fuga i reiteració delictiva

Quant al fiscal davant del Suprem que ha actuat en les vistes, Fidel Cadenas, ha defensat que, ara per ara, i encara que la situació processal pugui canviar, es continuen presentant les raons que van portar a decretar la presó: risc de fuga i reiteració delictiva.

Notícies relacionades

L’advocat Estat i VOX han coincidit que el desenvolupament de la instrucció ha convertit indicis en proves, mentre que ha augmentat el risc de fuga davant de la proximitat d’un judici en el qual els imputats s’enfronten a possibles penes greus, mentre que una part de l’organització està escapada.

Per la seva banda, les defenses han plantejat al tribunal que substitueixi la mesura de presó per altres mesures alternatives menys costoses, com compareixences diàries o braçalets electrònics.