L'ENDIMONIADA LEGISLATURA

El TC tomba la investidura de Puigdemont i activa el 'pla d'

El Constitucional suspèn la llei de presidència després del recurs de Rajoy

Creix la pressió sobre Torrent: advertències i primera querella

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

Tot segueix el guió. El Govern espanyol i el Tribunal Constitucional (TC) han activat, de manera indirecta –només faltaria– el ‘pla d’ d’investidura d’un president. Entre els poders executiu i judicial han tallat la via d’investirCarles Puigdemont a distància, la qual cosa propicia que el bàndol independentista posi ja en marxa els tràmits per a una investidura efectiva. Aquesta vegada va de debò, com ho acrediten les desenes de trucades que s’estan realitzant per conformar equips de gestió de cara al nou Executiu català.

I és que el Constitucional ha admès a tràmit per unanimitat el recurs del Govern de Mariano Rajoy en contra de la reforma de la llei de presidència de la Generalitat aprovada divendres passat pel Parlament de Catalunya, cosa suposa la suspensió automàtica de la norma. La suspensió té una vigència de cinc mesos renovables, en tant que el TC no entri a valorar el fons de la qüestió. En la seva providència, l’alt tribunal adverteix el president del Parlament, Roger Torrent, i la resta dels membres de la Mesa, el seu deure d’acatar la decisió adoptada perquè evitin més passos en la direcció que presagiava la reforma.

Al matí, l’Executiu espanyol ha celebrat un Consell de Ministres extraordinari per aprovar la presentació del recurs. "El Govern central ha dit amb claredat que impediria qualsevol vulneració o frau de llei i que utilitzaria els instruments jurídics al seu abast", ha argumentat el portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, després del conclave, informa Pilar Santos.

Les previsions fixen per a divendres una compareixença de Puigdemont des de Berlín en la qual, si es manté el guió, després de denunciar que els poders de l’Estat fan una vegada més cas omís de la voluntat dels ciutadans de Catalunya, donarà compte del candidat a la investidura efectiva. Algú que serveixi per foragitar l’article 155 i que, alhora, guardi lleialtat al Govern legítim i al seu president per sobre de tot. Qui serà? Qualsevol de la desena llarga d’opcions que, com un fitxatge estiuenc del Barça, ha aparegut en tots els mitjans. També en aquest. 

Quan es produeixi la compareixença, i després que Jordi Sànchez renunciï a la seva investidura (va ser l’última proposta de Torrent), se suposa que el president del Parlament iniciarà una roda de consultes que, per acabar-ho d’adobar, pot ser que sigui, de nou, a distància. És a dir, per telèfon, per guanyar temps.

Sigui cara a cara amb tots els líders polítics o per telèfon, Torrent anunciarà la convocatòria d’un ple d’investidura per a dilluns. Dos dies després, en segona votació, el president serà elegit, sempre que la CUP mantingui la seva abstenció i no voti en contra del candidat, la qual cosa llençaria per la borda tot el pla. Al cap de poques hores, hi haurà Govern. Quan faltin dies perquè es compleixin sis mesos de les eleccions.

Un Torrent sobre el qual, per cert, es comença a incrementar la pressió. Ja sigui en forma d’advertències, la del TC i la del mateix Govern central, o de querella presentada, com no, per Vox, aquest partit amb més presència als jutjats que als parlaments o consistoris.

Llarena, en marxa

Notícies relacionades

Mentrestant, el jutge Pablo Llarena ha confirmat tots els extrems de l’ordre de processament que va dictar contra l’expresident Puigdemont i 22 dirigents més del procés per delictes de rebel·lió, malversació i desobediència, informa Ángeles Vázquez. L’instructor, que rebutja tots els recursos interposats, es reafirma que es compleix el requisit de violència necessari per entendre com a comès el primer delicte, malgrat que això no sigui obstacle perquè les acusacions, si ho creuen convenient, acusin per sedició o conspiració per a la rebel·lió.

Ara les defenses tenen fins a cinc dies per presentar recurs a la sala d’apel·lacions del mateix Suprem. Quan aquests processos es resolguin i es confirmi el processament, els acusats quedaran inhabilitats. Tot i que això no ocorrerà abans que s’investeixi el nou president. Nota al peu que potser ajudi a entendre les sobtades presses per elegir un president. La inhabilitació, que segurament arribarà a començaments de juny, impossibilitaria que l’expresident fos candidat en unes eventuals eleccions al juliol.