REFERÈNDUM UNILATERAL

El jutge imputa l'exdelegat del Govern per l'organització de l'1-O

Una de les línies d'investigació obertes se centra en el pagament de despeses dels observadors internacionals

 

  / JORDI BEDMAR

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

El jutge de Barcelona que investigal’organització del referèndum unilateral ha citat a declarar com a investigat l’exdelegat de la Generalitat davant de la Unió Europea Amadeu Altafaj i tres càrrecs més de la Conselleria d’Exteriors, pelspagaments als observadors internacionals de l’1-O.

Altafaj haurà de comparèixer al Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona el 6 de juny. Aquell mateix dia, estan citats, també com a imputats, l’exsecretari generald’Exteriors Aleix Villatoro, l’exsecretari general del Diplocat Albert Royo iMarta Garsaball, directora de Serveis del Departament d’Exteriors que dirigia Raül Romeva.

L’objectiu d’aquests interrogatoris és esbrinar si el cessat govern de Carles Puigdemont va malversar fons públics en les despeses dels observadors internacionals que van viatjar a Catalunya per supervisar el referèndum d’independència de l’1-O.

La Guàrdia Civil sosté en un informe que la Generalitat pot ser que destinés fins a 177.000 euros en els desplaçaments dels observadors internacionals, tot i que, ara per ara, només es té constància que es van pagar 119.700 euros.

El registre del Diplocat

Notícies relacionades

El 12 d’abril passat, el jutge va acordar l’entrada i registre de les oficines del Diplocat (extint organisme encarregat de projectar la imatge internacional de Catalunya) a la recerca de documentació relacionada amb les despeses d’aquests observadors. L’instructor del cas va ordenar aquesta diligència després que la Guàrdia Civil detectés dues transferències ordenades per Altafaj des dels comptes de la Delegació de la Generalitat a Brussel·les al The Haguer Center for Strategic Studies per "contracte de serveis". Els investigadors sospiten que aquesta operació pot estar relacionada amb el pagament de les despeses als observadors.

Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el jutge, així mateix, ha ajornat fins al 21 de juny la declaració com a investigat d’Antoni Molons, exsecretari de Difusió de la Generalitat, inicialment prevista per al 16 de maig. El que pretén esbrinar és si la Generalitat va finançar el referèndum mitjançant pagaments opacs a Òmniun Cultural.  Aquest dijous declararan sis testimonis, alguns dels quals, ex alts càrrecs de l’Administració autonòmica.