Cifuentes deixa la seva acta de diputada a l'Assemblea de Madrid

L'expresidenta abandona el Parlament i estalvia al seu partit una imatge que la podria perjudicar amb vista a les eleccions del 2019

Rajoy subratlla que l'expresidenta 'va dimitir bé', però 'no per res que tingués a veure amb la gestió de Madrid'

zentauroepp42993870 madrid  19 04 18   cristina cifuentes  presidenta de la comu180508114116

zentauroepp42993870 madrid 19 04 18 cristina cifuentes presidenta de la comu180508114116 / JOS LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Cristina Cifuentes ha deixat aquest dimarts la seva acta de diputada a l’Assemblea de Madrid. Fonts de la direcció del PP l’havien convidat en les últimes hores a pensar si li valia la pena seguir a l’escó. Esperaven que no forcés la situació i fes aquest últim pas enrere abans de la investidura del que va ser el seu número dos, Ángel Garrido, entorn del dia 17 de maig. Però l’exdirigent conservadora no ha esperat tant i, just un dia després que Mariano Rajoy designés els seus relleus tant a la Comunitat (Garrido) com al PP regional (Pío García-Escudero), ha comunicat al registre del Parlament regional la seva decisió de deixar l’acta.

Cifuentes abandona tots els càrrecs que ocupava després del’escàndol del seu màster a la Universitat Rei Joan Carles i de la publicació d’un vídeo que suposadament prova que va robar en un hipermercat el 2011, quan era vicepresidenta de l’Assemblea. La política madrilenya, que durant els últims anys havia aparegut a totes les travesses com a possible successora de Rajoy, ha sortit de l’escena en poc més d’un mes i mig. Amb la seva imatge feta malbé pels dos escàndols, l’expresidenta prefereix allunyar-se dels focus, evitar més problemes al seu partit i provar de rehabilitar el seu nom, segons fonts del PP de Madrid.

L’exdirigent conservadora ha renunciat al seu escó mitjançant una carta dirigida a la Mesa de l’Assemblea, registrada al Parlament, en què subratlla que la decisió es fa efectiva des d’avui, 8 de maig.

L’assumpte, al Senat

En la sessió del control del Govern en el Senat, el parlamentari Ramón Espinar (Podem) ha intentat ficar el dit a l’ull a Rajoy per la crisi a Madrid. El cap de l’Executiu li ha respost que creia que no era el fòrum per demanar-li comptes, però en tot cas ha afirmat que no sap "qui hi ha darrere del vídeo" i ha afegit que "Cifuentes va dimitir bé, però no per res que tingués a veure amb la gestió de Madrid". I el líder del PP ha donat algunes dades econòmiques per subratllar el poder econòmic de la regió i la tasca de l’Executiu conservador.  

Les eleccions del 2019

A Gènova es temia que l’expresidenta s’intentés aferrar l’escó i la seva imatge al Parlament autonòmic els perjudiqués de cara a les eleccions municipals i autonòmiques del 2019. Rajoy ha organitzat una espècie de gestora amb García-Escudero de president i el 'fontaner' Juan Carlos Vera, com a secretari general, perquè elaborin unes llistes en les quals hauran de reorganitzar el partit regional i bregar amb 'aguirristes' i 'cifuentistes'. 

Notícies relacionades

En aquest nou equip que conformaran, és probable que hi hagi el vicesecretari de comunicació, Pablo Casado, segons ha admès el coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maillo, en una entrevista a TVE. A més, el número tres del partit també ha apostat per incorporar perfils com el del portaveu a l’Ajuntament de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, i alcaldes que governen en municipis madrilenys.

En l’entrevista, Maillo ha explicat que crear una gestora pròpiament hauria estat una decisió "traumàtica" i "més complicada" (perquè suposa fer taula rasa) mentre que amb la designació de García-Escudero i Vera es mantindran vigents tant la Junta Directiva Regional com el Comitè Executiu Regional (encara que destituiran i nomenaran a qui considerin oportú).