TERRORISME GIHADISTA

Tres detinguts a Tenerife per captar un gihadista per a Síria

Van donar suport a la seva decisió d'abandonar les Illes Canàries per introduir-se en el flux de refugiats de Síria i Líbia cap a Centreeuropa

zentauroepp18059315 barcelona 20 01 2012 cronica a pie de calle inmigrantes  un 180213120916

zentauroepp18059315 barcelona 20 01 2012 cronica a pie de calle inmigrantes un 180213120916

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Agents de la Policia Nacional han detingut aquest dilluns tres homes de nacionalitat marroquina per captar i afavorir el viatge a Síriad’un gihadista per unir-se al grup terrorista Al-Nusra. Els arrestats a San Isidro (Tenerife) tenen 27, 35 i 37 anys i estan acusats d’un delicte de captació, encobriment i finançament del terrorisme.

Segons ha informat el Ministeri de l’Interior, els detinguts són els responsables de captar i afavorir el desplaçament d’un combatent estranger o ‘foreign fighter’, un marroquí de 35 anys, que va iniciar el seu procés de radicalització arran de traslladar el seu domicili al municipi en el qual residien els seus captadors i començar una relació d’amistat amb ells. Aquesta quarta persona, ferida en zona de conflicte, continua en parador desconegut.

La captació del gihadista es va produir en un locutori que regentaven els tres detinguts a la localitat de Tenerife de San Isidro i a la mesquita local, on tenien un paper protagonista per actuar com a imams, vocals i custodis.

Els arrestats van introduir el desplaçat en el rigorisme salafista, procés que va culminar amb el convenciment i la decisió d’aquest de viatjar a Síria per unir-se a les files de combatents de l’organització terrorista Al-Nusra. En aquest trànsit, l’home ja va canviar completament la seva fisonomia amb una estètica radical i fins i tot amb una marca al front denominada ‘zabiba’, que es fa per recolzar el front a la catifa de pregària de manera contínua.

Amagat a Centreeuropa 

Després d’anar-se’n el 2013 i fins que va tornar de manera il·legal a l’illa en pastera el 2015, els detinguts sabien en tot moment que era a Síria. A més, mantenien contacte amb ell i sabien que havia perdut la mà esquerra en combat i que tenia malferit un dels turmells, cosa que feia pràcticament impossible la que continués en zona de conflicte.

De tornada a Tenerife, els detinguts van continuar prestant-li cobertura i suport econòmic fins que, conscients de la dificultat d’amagar la seva connexió amb el terrorisme gihadista, van donar suport a la seva decisió d’abandonar les Illes Canàries per introduir-se en el flux de refugiats de Síria i Líbia cap a Centreeuropa,  presumiblement amb documentació falsa.

Notícies relacionades

Ja a Centreeuropa va continuar utilitzant noms falsos i aportant orígens diversos. En les seves tasques d’encobriment i finançament, un dels detinguts va arribar a fer-li un enviament de diners a Hongria perquè pogués subsistir durant aquell període. Finalment va ser detingut a Budapest i posteriorment expulsat al Marroc per les autoritats hongareses, on està en parador desconegut.

Aquesta operació, en col·laboració amb l’Europol, ha estat realitzada per investigadors de la Comissaria General d’Informació de la Policia Nacional, juntament amb policies de la Brigada Provincial de Tenerife, en la qual s’han practicat dos escorcolls. La investigació s’ha desenvolupat sota la supervisió del Jutjat Central d’Instrucció Número 6 i la coordinació de la Fiscalia de l’Audiència Nacional.