PROPOSTA PER A L'EXCAP DEL GOVERN

Un partit alemany ofereix a Puigdemont ser el seu cap de llista per a les eleccions europees del 2019

El residual DZP assegura que si l'expresident és eurodiputat podrà obtenir immunitat i evitar ser jutjat a Espanya

Fonts de JxCat assenyalen que la formació no ha parlat amb ell i que, en tot cas, rebutjaria el plantejament

HYJ00. BERLÍN (ALEMANIA), 26/04/2018.- El expresidente de la Generalitat Carles Puigdemont posa para los fotógrafos tras un encuentro con periodistas extranjeros acreditados en Alemania, en la capital alemana, hoy, 26 de abril de 2018. EFE/ Hayoung Jeon

HYJ00. BERLÍN (ALEMANIA), 26/04/2018.- El expresidente de la Generalitat Carles Puigdemont posa para los fotógrafos tras un encuentro con periodistas extranjeros acreditados en Alemania, en la capital alemana, hoy, 26 de abril de 2018. EFE/ Hayoung Jeon / HAYOUNG JEON (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Sorpresa inversemblant a Alemanya. El petit Partit Alemany de Centre (DZP) ha ofert a l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ser el seu cap de llista per a les eleccions europees del maig del 2019. Com ha confirmat el secretari general de la formació, Christian Otte, en exclusiva per a l'agència alemanya DPA, la cúpula va decidir dilluns passat oferir el seu lideratge europeu a l'excap del Govern. Amb aquesta astúcia, asseguren, es podria desbloquejar la seva situació.

En l'hipotètic cas d'acceptar l'oferta del DZP i d'obtenir un escó alParlament Europeu, Puigdemont obtindria automàticament una immunitat parlamentària que li permetria esquivar la justícia espanyola, segons apunta la informació publicada. "El DZP és un partit irrellevant i, encara que la seva oferta pugui ser anecdòtica, demostra el creixent interès polític a Alemanya per Puigdemont, amb qui busca obtenir importància en l'espai públic alemany", explica a EL PERIÓDICO l'autor de l'exclusiva per a la DPA, Andreu Jerez.

A l'anunci del DZP es manté que Puigdemont pot presentar la seva candidatura al Parlament Europeu, ja que la llei electoral estableix que un ciutadà de la Unió Europea (UE) pot fer-ho en un altre estat membre quan hi té la residència. Encara que la possibilitat és gairebé nul·la, l'expresident pot valorar aquesta opció.

Fonts de JxCat han assenyalat a Europa Press que Puigdemont "no ha parlat" amb aquest partit ni amb cap altre sobre la seva participació a les eleccions europees. "En cas que s'ofereixi oficialment", afegeixen, l'expresident "la desestimarà" perquè la seva "prioritat" és "la recuperació de les institucions catalanes i la consecució de la llibertat a Catalunya".

Reunió de la cúpula de JxCat

Puigdemont va ser detingut a Alemanya el passat 25 de març a causa del'euroordre  emesa pel jutge del Tribunal Suprem (TS) Pablo Llarena en què l'acusava de rebel·lió. Encara que l'audiència regional de Schleswig-Holstein va desestimar aquest delicte, continua estudiant el seu cas per possible malversació de fons.

Després de pagar una fiança de 75.000 euros, Puigdemont va quedar lliure i es va instal·lar a Berlín, on aquest dissabte es reunirà amb la cúpula de Junts per Catalunya (JxCat) per abordar la seva possible investidura com a president de la Generalitat.

Formació de dretes

Encara que el DZP es defineix com de centre, la veritat és que el DZP si situa més a la dreta de la Unió Demòcrata Cristiana (CDU) de la cancellera Angela Merkel, però sense arribar a les posicions de la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD). "És de perfil nacional-conservador i catòlic", explica Jerez, també autor del llibre ‘Factor AfD'.

Fundada el 1870, aquesta formació es defineix com la més antiga d'Alemanya. Encara que va tenir un paper rellevant durant la República de Weimar (1918-1933) el partit va quedar condemnat a l'ostracisme quan va acceptar donar poders dictatorials a Adolf Hitler.

Notícies relacionades

Després de la derrota nazi, el DZP va obtenir representació parlamentària a les eleccions del 1949, on un dels seus antics afiliats, Konrad Adenauer, es convertiria en el primer canceller de la República Federal Alemanya (RFA) sota l'estendard de la CDU. Menys d'una dècada més tard, el 1957, el DZP va quedar fora del Bundestag, condemnat a una irrellevància política que manté fins avui.

A les eleccions del passat 24 de setembre, el partit va obtenir 63.203 vots, un 0,1%. Actualment posseeixen cinc representants municipals al ‘land' del Rin del Nord-Westfàlia, el seu tradicional bastió.