Hisenda embarga 220.000 euros a Òmnium i l'ANC

L'Agència Tributària executa el cobrament d'una sanció de Protecció de Dades

Les entitats asseguren que l'embargament és un exemple de «persecució política»

zentauroepp42518301 omnium bertran180315102907

zentauroepp42518301 omnium bertran180315102907 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué

L'Agència Tributària ha embargat 220.000 euros dels comptes d'Òmnium Cultural il'ANC  per fer efectiu el pagament de la sanció que l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) va imposar a les entitats el març del 2017. La gran suma prové d'una multa de 90.000 euros més interessos i recàrrecs derivats de la negativa de l'entitat sobiranista a pagar perquè la considera «injustificada».

Segons han explicat fonts d'Òmnium Cultural, l'entitat tenia una base de dades inoperativa als Estats Units que, arran d'una modificació legal a la Unió Europea, es van veure obligats a traslladar Europa. En el temps que va durar la mudança de dades, «hi va haver un buit legal» que algú «va aprofitar» per denunciar-los. Desconeixen el denunciant i l'origen d'aquesta reclamació.

Aleshores van recórrer la multa davantl'Audiència Nacional , però això no ha impedit que s'hagi efectuat l'embargament. Des del primer moment, les entitats sobiranistes van insistir que no la pagarien per considerar-la «totalment injusta i fruit d'un atac polític».

L'ANC  va tenir la mateixa sort. En un comunicat, asseguren que l'Agència Tributària va enviar cartes a tots els clients de la seva entitat per notificar-los l'embargament, també als d'Òmnium Cultural, fet que atribueixen a la voluntat de «malmetre la seva imatge pública» i «redirigir els pagaments que feien empreses endeutades amb l'agència», i això impedeix que l'ANC pugui negar-se a pagar la sanció. Mitjançant aquest mecanisme, ja han tornat prop de 20.000 euros.

Les dues entitats ara preveuen recórrer la resolució i l'embargament davant els tribunals europeus. 

Buit legal

Des d'Òmnium Cultural insisteixen que "no han posat mai en risc dades personals de ningú" i que la possible il·legalitat «no existeix» ja que, en tot cas, en el període en què se situa la presumpta infracció, hi havia un buit legal. Així mateix, han lamentat que «el Govern espanyol continuï amb l'intent de debilitar-los», exercint una «repressió a la dissidència». 

Notícies relacionades

El seu vicepresident, Marcel Mauri, ha assenyalat que es tracta d'un «nou cas de persecució per motius ideològics i polítics». «No en tenen prou tancant el nostre president a la presó i fent registres cada dos per tres a la nostra seu mitjançant la Guàrdia Civil, sinó que, a més, ens imposen aquestes multes i embargaments, perquè creuen que així acabaran amb nosaltres», ha afegit. En vista d'això, ha assegurat que es continuaran «defensant», perquè la seva activitat és «legítima i absolutament democràtica». 

L'entitat sobiranista ja ha engegat una campanya de recaptació de fons entre els seus socis i simpatitzants per pagar tot aquest procés judicial.