DEBAT PRESSUPOSTARI

Montoro admet "imperfeccions" en el control dels diners de l'1-O

El ministre d'Hisenda apunta que la possible falsificació de factures és investigada pel jutge

{Rivera} retreu al Govern haver enfortit als independentistes amb les seves contradiccions

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez / Patricia Martín

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va admetre aquest dijous possibles "imperfeccions" en el procediment de control que va establir el Govern per evitar el destí de {dinero público} per finançar el referèndum independentista de l'1-O. Segons Montoro "{pudo} haver falsejament en les factures" remeses per la Generalitat a Hisenda per al seu control "i això és {lo que} s'està investigant ara" en els tribunals.

Aprofitant el debat sobre el projecte de Pressupostos de l'Aquestado per al 2018 en el ple del Congrés dels Diputats, el ministre va utilitzar aquests arguments per respondre al líder de Ciutadans, Albert Rivera. Prèviament, aquest havia atacat a Montoro per la confusió sobre el possible ús de {dinero público} i l'enfrontament amb el jutge del tribunal Suprem Pablo Llarena després de  una entrevista periodística {en la que} el ministre va afirmar: "Jo no com es va pagar l'1-O, però no amb {dinero público}".

Precisament, aquesta entrevista {fue} esgrimida en {su defensa} davant el jutge Llarena per polítics independentistes processats per un possible delicte de malversació de fons a partir de informes de la Guàrdia Civil que xifren en 1,9 milions la presumpta defraudació. Fruit d'aquesta situació, Llarena ha requerit al titular d'Hisenda perquè fonamenti les seves afirmacions. 

{Cerrojazo} a noves entrevistes

El ministre va explicar a {Rivera} que "des del primer moment" el Govern de Mariano Rajoy va exercir un control {frente a} la "crisi institucional" a Catalunya. "{Por supuesto} que pot haver imperfeccions en {ese} control, que és {lo que} s'està investigant ara", va admetre el ministre, que, {de paso} va estendre {ese} mateix risc a les actuacions de les forces de seguretat i dels tribunals.

Notícies relacionades

El ministre va relatar que en la pròpia entrevista periodística ja va fer referència al possible falsejament de factures per part de responsables de la Generalitat. "I si han falsificat, hauran de respondre d'això", va rematar. En tot cas, per evitar noves polèmiques d'origen periodístic, Montoro va arribar a anunciar en la tribuna del Congrés que ja no va a concedir més entrevistes amb l'argument {de que} {solo} es llegeixen els titulars.

Les explicacions no van deixar satisfet a {Rivera}, que va demanar al ministre que en la compareixença sol·licitada pel seu grup per aclarir la situació "reconegui que s'ha equivocat" i que "se'ls ha escapat" alguna informació, en lloc de "perjudicar els interessos d'Espanya" amb les seves declaracions. "¿Què està passant en {ese} forat negre del 155?", va preguntar el líder de {Cs}, qui va considerar "molt greu" que els independentistes estiguin usant les paraules del Govern en la seva pròpia defensa. "Aquestes contradiccions ajuden a enfortir als secessionistes", {concluyó}.