DEBAT PRESSUPOSTARI

Montoro promet eliminar el dèficit de les pensions en quatre anys

El ministre diu que pujar les pensions amb l'IPC és possible ara perquè el 2017 es va complir el dèficit

El Govern espera que el Pacte de Toledo finalitzi els seus treballs en les pròximes setmanes

zentauroepp43073413 madrid 25 04 2018 el ministro de hacienda  cristobal montoro180425133648

zentauroepp43073413 madrid 25 04 2018 el ministro de hacienda cristobal montoro180425133648 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, es va comprometre aquest dijous a "corregir i suprimir el dèficit de la Seguretat Social en un termini entre tres i quatre anys". El ministre va llançar tan sorprenent anunci des de la tribuna del ple del Congrés dels Diputats, durant el debat del projecte de Pressupostos de l'Estat per al 2018, en el torn de resposta al portaveu del PNB, Aitor Esteban, qui ha aconseguit arrencar al Govern el compromís de actualitzar les pensions amb l'IPC aquest any i el 2019. El pacte perquè el PNB recolzi els comptes del Govern també inclou endarrerir al 2023 l'entrada en vigor del factor de sostenibilitat que s'anava a estrenar ja el gener del 2019, amb retallades en les noves prestacions.

Després que durant mesos el Govern hagi negat la {posiblidad} d'actualitzar les pensions amb l'IPC per la {imposibiidad} d'assumir el seu cost, Montoro va dir que ara és possible després que el 2017 es va complir l'objectiu de dèficit marcat per Europa, del 3,1% del PIB. El Govern pretén encaixar l'impacte d'aquesta mesura en els comptes del 2018 a través de ajustos menors en un ampli {número} de partides, les de interessos o autopistes, sense haver de retallar cap programa. 

El ministre va aclarir que la nova pujada de les pensions pactada amb el PNB (de l'1,6% el 2018) no anul·la els increments addicionals, de fins al 3%, adoptats pel Govern per a les pensions més baixes. "El Govern aposta clarament perquè siguin les pensions més baixes les que pugin més", va dir. Segons Montoro, "ara que tenim més recursos (pel creixement econòmic), es pot completar {esa} pujada de pensions per fer-la més general". Encara que el ministre no va efectuar cap càlcul sobre el {mayor} despesa pressupostària que representa aquesta mesura, algunes fonts {lo} situen en l'entorn dels 1.000 milions. Montoro {afeó} al Grup Socialista que mantingui el seu esmena a la totalitat del projecteesmena a la totalitat  de llei de Pressupostos després d'incorporar l'actualització de les pensions que també exigeixen els socialistes.

Calendari del Pacte de Toledo

Notícies relacionades

Segons el ministre, les decisions sobre la millora de les pensions incorporades al projecte de Pressupostos concedirà temps a la Comissió del Pacte de Toledo per culminar els seus treballs per a una reforma més profunda del sistema de pensions. Després d'això, "és fonamental que siguin els agents socials, sindicats i patronals, els que participin en la definició del futur immediat del sistema públic de pensions", va dir.

Segons el calendari que {maneja} Montoro, l'objectiu és que algunes de les mesures que acordi el Pacte de Toledo en les pròximes setmanes "puguin entrar en vigor en els següents mesos de l'any", de manera que conformin "un panorama estable o fix", {dentro de} un compromís per a "eliminar el dèficit del sistema en un termini no més enllà de quatre anys, tres o quatre". El 2017,el forat del sistema de la Seguretat Social va superar els 19.500 milions (1,68% del PIB).