JUDICI PER L'ATURADA DE PAÍS

La fiscalia rebutja els arguments de Foment i nega que la vaga del 8-N fos il·legal

El ministeri públic assegura que no ha quedat acreditat "en absolut" que l'aturada fos per motius polítics

zentauroepp40861793 girona   huelga general    estaci  ave girona 8 11 2017 foto171108140641

zentauroepp40861793 girona huelga general estaci ave girona 8 11 2017 foto171108140641

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

La fiscalia va considerar aquest dimecres en el judici a la Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que no ha quedat acreditat "en absolut" que la vaga convocada per l'Intersindical-CSC el 8 de novembre a Catalunya fos per motius polítics i, per tant, il·legal.

En la seva intervenció durant el tràmit de conclusions, el fiscal es va alinear amb els arguments del sindicat convocant i va rebutjar les pretensions de la demanda de Foment del Treball, que demanava declarar il·legal la vaga perquè tenia una motivació política i no laboral.

Així, va concloure que, després del judici i les proves aportades per Foment, considera "molt difícil" que el tribunal pugui declarar il·legal la vaga perquè això requereix unes condicions molt estrictes que no es donen en aquest cas, en les seves paraules.

"Connotacions laborals" del 155

Sobre el fet que un dels motius de la vaga fos l'aplicació del'article 155 de la Constitució després de la proclamació de la república, va opinar que no només és un motiu polític sinó que té "connotacions laborals importants".

En aquest sentit, va valorar que el fet d'haver cessat el conseller de Treball i alts càrrecs sense designar un nou titular suposa "una paralització injustificada i no desitjable" de la relació entre aquesta administració i els treballadors.

A més, el fiscal va assumir el mateix argument de la defensa del sindicat, que ha al·legat durant la sessió que qualsevol vaga general també és política.

El fiscal, prèviament, va demanar que es desestimés la demanda, abans d'entrar en el fons de la qüestió, perquè considerava que el procediment i la jurisdicció del plet no eren els adequats.

Demanda de Foment

Foment del Treball va reclamar en el judici, que va quedar vist per a sentència, declarar il·legal la vaga general convocada per l'Intersindical-CSC perquè va tenir "motius polítics".

El lletrat de Foment va reclamar una indemnització de 100.000 euros per danys i perjudicis a les empreses de la patronal durant aquella jornada d'atur a Catalunya, i va assegurar que va ser una vaga "il·legal i irresponsable".

Va defensar que va ser il·legal per la seva motivació política (en vulneració de l'article 11 del Decret-llei 17/1977 sobre relacions de treball), per vulneració de procediment perquè no es complia el termini de preavís i per abús de dret en plantejar una vaga de molts dies i després anar convocant.

També va invocar la falta de legitimació del sindicat per convocar la vaga en comptar només amb un 0,4% de delegats i membres en comitès d'empresa i administracions a Catalunya, segons les seves dades.

Motius laborals, segons Intersindical

L'Intersindical-CSC va assegurar que els motius pels quals va ser convocada eren laborals: la precarietat laboral, el decret del Govern central que va facilitar el canvi de seu d'empreses, i la impugnació de lleis laborals i socials promogudes pel Parlament, entre altres motius.

Tanmateix, es va referir al context social i polític que vivia Catalunya els dies de la vaga, i va al·legar que, malgrat que el motiu de la convocatòria era laboral, "no es pot sostreure la societat dels problemes que hi pot haver".

L'advocat del sindicat va defensar que es va informar amb els 10 dies d'antelació necessaris la Conselleria de Treball, concretament el 19 d'octubre, i va al·legar que sí que són un sindicat representatiu, ja que compten amb afiliats i membres de comitès a les quatre províncies catalanes.

Per la seva part, el Comitè de Vaga va defensar en el judici que va complir amb totes les seves obligacions i que no s'ha acreditat cap transgressió de la normativa, per la qual cosa va demanar que es dicti una sentència absolutòria.

Àudio dels CDR com a prova

Durant el judici, el lletrat de Foment va aportar com a prova que la vaga va ser política un àudio atribuït a la presumpta coordinadora delsCDR  Tamara C., detinguda per la Guàrdia Civil, en el qual parlava de promoure la vaga general indefinida.

Notícies relacionades

Aquest àudio va ser desestimat com a prova pel tribunal en considerar que no tenia res a veure amb la causa, que era posterior als fets enjudiciats i que es tractava d'un cas judicialitzat a l'Audiència Nacional.

En declaracions als mitjans després del judici, el secretari d'acció sindical, Màrius Lleixa, va valorar que el judici va deixar en evidència que Foment no té arguments jurídics per afirmar que va ser una vaga il·legal i que la vaga es va convocar amb la forma adequada i per motivacions estrictament laborals, i que després del posicionament del fiscal "poca aigua els queda al bassal".