Els pressupostos de Rajoy salven el primer escull

L'acord entre el PP i el PNB per augmentar les pensions fa caure les esmenes a la totalitat

Nova Canàries se suma, per error, al grup nacionalista basc, el PNB i CC a l'hora de donar suport al projecte

zentauroepp43080209 madrid  26 04 18  debate de los presupuestos del estado en e180426102830

zentauroepp43080209 madrid 26 04 18 debate de los presupuestos del estado en e180426102830 / JOS LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

El Congrés ha tombat aquest dijous les sis esmenes a la totalitat presentades al projecte de llei delspressupostos generals de l'Estat per al 2018. L'acord entre el PNB i el Govern, pel qual les pensions pujaran d'acordpensions  amb l'IPC els dos propers anys, ha permès que els comptes segueixin la seva tramitació i dona oxigen a Mariano Rajoy, que ha reconegut que suposa un "primer pas" que permet afrontar l'economia "amb cert optimisme".

Els vets del PSOE, Units Podem, ERC, PDECat, Compromís i EH Bildu han estat rebutjades per 176 vots en contra i 174 a favor.  Pedro Quevedo, diputat de Nova Canàries, partit imprescindible en el suport als pressupostos en la votació final, que es produirà a finals de maig, ha votat juntament amb Ciutadans, el PNB i Coalició Canària (CC), Fòrum Astúries i UPN a favor dels comptes, cosa que ha desfet l'empat i ha fet innecessària una nova votació.

El diputat canari ha explicat que ha estat per error, perquè el seu company d'escó, el representant de Fòrum Astúries, Isidro Martínez Oblanca, "amb tota la seva bona fe", va pensar que s'havia equivocat i li va canviar en l'últim moment el sentit del seu vot. El parlamentari asturià ha corroborat la seva versió i ha fet anar en orris les especulacions que Quevedo i el PP ja havien tancat un pacte, malgrat que el diputat de Nova Canàries va assegurar dimecres que votaria a favor dels vetos al projecte.

Reunió amb el president canari

No obstant això, es dona gairebé per segur que finalment arribaran a una entesa. Precisament, aquest dijous el president del Govern s'ha reunit amb el cap de l'Executiu canari, Fernando Clavijo, que ha assegurat que els pressupostos són "molt positius" per a la seva comunitat autònoma. 

Tots dos s'han compromès a intentar aprovar un nou règim econòmic i fiscal per a les illes abans de la votació final dels comptes, que ara segueixen la seva tramitació en la comissió de pressupostos amb les esmenes parcials, el termini de registre del qual acaba aquest divendres. 

Clavijo pertany a Coalició Canària, formació que ha avançat que donarà suport a totes les "millores" que pugui aconseguir al seu torn Nova Canàries, donant gairebé tancat un pacte que també es va produir l'any passat, en els pressupostos del 2017.

Lligar el pacte amb el PNB

Notícies relacionades

Pel camí, l'Executiu haurà de deixar ben lligat l'acord amb el PNB, el portaveu del qual, Aitor Esteban, ha vinculat el suport definitiu del seu partit a l'"actitud" de Rajoy en l'aplicació del'article 155 a Catalunya, al desenvolupament de la pujada de les pensions pactada i a l'agenda basca.

Si es quadra el cercle, Rajoy veurà el seu camí aplanat, ja que el 2019, si l'aritmètica parlamentària se li complica, podria prorrogar els comptes del 2018 i resistir, així, fins al final de la legislatura, prevista per al 2020. Això, si cap altra circumstància no l'obliga a avançar les eleccions.