DEBAT PARLAMENTARI

L'oposició acusa el Govern d'utilitzar els jubilats com a "mercaderia electoral"

Els socialistes veuen l'Executiu "assetjat per la corrupció» i ataquen els pressupostos perquè "jivaritzen» l'Estat

Els partits independentistes rebutgen els comptes pel seu "anticatalanisme"

zentauroepp43075592 congreso pedro saura180425164250

zentauroepp43075592 congreso pedro saura180425164250 / JOS LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

L'actualització de les pensions d'acord amb l'IPCés una de les grans reivindicacions de l'oposició, que ha fet bandera d'aquesta iniciativa durant els últims mesos, però ara que el Govern s'ha compromès a fer aquest pas, dins de la negociació pressupostària amb el PNB, els partits van carregar contra les formes fetes servir pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. El PSOE va acusar l'Executiu d'utilitzar els jubilats com a«mercaderia electoral». Units Podem va fer servir la ironia parlant de la "màgia" feta servir per Montoro, que veu possible aquesta mesura quan "abans" deia que no hi havia fons.

«No hi havia diners perquè els pensionistes no perdessin poder adquisitiu i ara sí que n'hi ha?", es va preguntar durant el debat de les esmenes a la totalitat el portaveu d'Hisenda del PSOE, Pedro Saura. «Estan utilitzant els pensionistes per a la negociació política. És un escàndol lamentable utilitzar els pensionistes com a mercaderia electoral. Les pensions no són una mercaderia, són un dret», va afegir.

Crítiques a Ciutadans

Els socialistes van atacar el Govern per la vessant social, però també es van adreçar a Ciutadans, que donarà suport als comptes, pel seu «trilerisme polític».Per a Saura, el partit taronja «diu una cosa al matí i en fa una altra a la tarda». En votar a favor d'aquests pressupostos, va continuar el diputat del PSOE, Albert Rivera «està també donant suport a unes xifres decebedores per lluitar contra la pobresa infantil i l'incompliment del Govern amb les dones en la lluita contra la violència de gènere».  

Els comptes d'aquest any, va acabar Saura, provenen d'un Govern «acorralat per la corrupció»,l'objectiu del qual és «jivaritzar» l'Estat i «competir a l'exterior devaluant salaris i condicions laborals».  

Les "engrunes", segons Podem

Per a Podem, l'alça de les pensions, que pujaran aquest any un 1,6%, com a mínim, posa de manifest l'impacte de les multitudinàries protestes dels jubilats a tot Espanya durant els últims temps. «Mobilitzar-se al carrer, serveix», va assenyalar Alberto Garzón. Els morats van rebutjar els comptes, en una línia similar a la del PSOE, perquè consoliden les«retallades»i als col·lectius beneficiats només els ofereixen «engrunes».

Notícies relacionades

El debat es va tornar una mica més aspre amb la intervenció dels grups independentistes. Des d'ERC, Joan Tardà va acusar el Govern d'«acollonir els catalans» fins i tot amb els pressupostos, perquè «fins d'aquí almenys 20 anys» no tornin a intentar aconseguir la secessió. El discurs del republicà va ser més polític que econòmic. "Contra els espanyols no tenim res; contra la seva política econòmica i la seva concepció d'Espanya, ho tenim tot. Avui li pregunto jo a vostè: ‘Què tenen en contra de Catalunya per confeccionar aquests pressupostos tan anticatalans?'", va preguntar Tardà a Montoro.

Des delPDeCAT, Ferrán Bel va considerar que la veritable «esmena a la totalitat l'han presentat els diputats del PNB», en corregir la partida de les pensions. I va justificar el veto del seu partit als comptes amb l'argument que són «dolents» per a Catalunya, les seves pimes i els seus sectors productius.