DEBAT AL SENAT

El PP dona oxigen a la Fundació Francisco Franco

Derrotada una moció socialista que proposava iniciar la seva il·legalització i resignificar el Valle de los Caídos

Segons el Grup Popular, l'oposició "treu Franco perquè el Govern ha aconseguit la recuperació econòmica"

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

La causa per la il·legalització de la Fundació Francisco Franco ha perdut aquest dimarts un debat de pes simbòlic al Senat per 140 vots en contra, 101 a favor i quatre abstencions. El Grup Popular ha imposat la seva majoria contra una moció socialista del senador Francesc Antich que proposava canviar la llei per a "la declaració d'il·licitud de les associacions que, amb la justificació de fins socials, realitzen actes d'exaltació franquista".

La moció ha obtingut els suports de Compromís, PDECat, ERC, Podem i els nacionalistes bascos i canaris. Els tres senadors de Ciutadans i un de Unió del Poble Navarrès se n'han abstingut. Cs volia recolzar la moció, van explicar fonts del partit, però els van fer enrere les esmenes introduïdes per Compromís. Els populars s'hi han oposat perquè, segons la senadora Esther Muñoz, la moció només busca "l'enfrontament amb el PP".

La senadora acusa l'esquerra de treure a col·lació Franco "perquè el Govern ha aconseguit la recuperació econòmica", i ha etzibat a Antich: "Si de veritat els hagués importat, haurien portat una moció que busqui el consens". Segons Muñoz, es pot comptar amb el PP "per reconèixer la dignitat de les víctimes", però no "per crear comissions de la veritat i imposar una dictadura del pensament únic".

Monument de tots

Antich ha defensat a més accions per "resignificar" el Valle de los Caídos i convertir-lo en "centre per a la memòria de totes les víctimes", segons el pla que, el 2010, va coordinar el llavors ministre de la Presidència Ramón Jáuregui. I, igualment, ha proposat finançar la recerca de fosses comunes, interrompuda el 2012 pel tancament de l'aixeta pressupostària.

Defensant esmenes de Compromís, el senador Carles Mulet ha rebutjat la resignificació del Valle de los Caídos dient: "L'única resignificació possible és dinamitar". Per la seva part, el senador d'ERC Miguel Ángel Estradé ha defensat el tancament del monument i que siguin les famílies de les víctimes qui decideixin el seu futur.

"Una bufetada"

La memòria històrica ha sigut també objecte de debat en el torn de preguntes del ple d'aquest dimarts. El recent homenatge a Buenos Aires del president del Govern, Mariano Rajoy, a les víctimes de la dictadura argentina és, per a la senadora socialista María del Carmen Iglesias, "una bufetada als que fa anys que tracten de localitzar les tombes dels seus éssers estimats" a Espanya.

Notícies relacionades

L'hi ha dit al ministre de Justícia, Rafael Catalá, acusant-lo d'incomplir la llei de memòria històrica: "A vostès aquesta llei sempre els ha molestat, i no han tingut la valentia de plantejar la seva derogació, que és el que els demana el cos".

El ministre ha contestat als socialistes recordant-los: "Vostès no van moure una rajola del Valle de los Caídos durant anys de Govern, i ara volen tocar el Valle de los Caídos. Van repatriar soldats de la División Azul, i ara venen a donar-nos lliçons als altres".