CONTROVÈRSIA A LA FINAL DE COPA

Un inspector en cap antiavalots va ordenar requisar les samarretes grogues

"O te la treus o no entres", deien els agents als aficionats que van anar al partit Sevilla-Barça

PDECat i ERC titllen de "vulneració de drets fonamentals" i "espectacle increïble" l'operació

jcarbo43025085 copa rey180421205641

jcarbo43025085 copa rey180421205641 / Paolo Aguilar

2
Es llegeix en minuts
L. Rendueles / J. J.Fernández

Tres comandaments policials preparen un informe sobre la requisa de 199 samarretes grogues amb el lema d’Ara és l’hora a aficionats del Futbol Club Barcelona abans de la final de la Copa del Rei. La decisió va ser presa per un inspector en cap d’una unitat d’antiavalots (UIP) i recolzada pels seus superiors: un comissari i el comissari general de Seguretat Ciutadana, segons va poder saber EL PERIÓDICO de fonts de l’operatiu policial.

«L’última setmana es va decidir reforçar el dispositiu amb cinc equips més d’antiavalots», és a dir, 250 agents més, comenten fonts policials. Diversos grups, alguns de les UIP de Barcelona, es van col·locar a l’entrada de la zona de l’estadi reservada per als seguidors culers. Va ser quan un inspector en cap va decidir retirar les samarretes.

Els seus superiors el van recolzar i els seus companys van començar a requisar samarretes. «O te la treus o no entres al partit», els deien als aficionats. Els responsables de la decisió preparen un informe per al Ministeri de l’Interior on argumentaran que les samarretes podrien haver contribuït a generar violència a l’estadi.

Una de les 199 samarretes requisades per la Policia.

Zoido: "No hi havia ordre de retirar-les"

En aquesta línia es va expressar ahir al Senat el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, que va insistir que no va donar «cap ordre extraordinària a la policia». Si es van requisar 199 samarretes, va dir, «no va ser perquè eren grogues», sinó en aplicació de la llei de l’esport i el reglament de la Federació Espanyola de Futbol.

El ministre va contestar així a la pregunta del senador del PDECat Josep Lluis Cleries, que va preguntar la raó per la qual el Govern central «confon violència amb llibertat d’expressió». Cleries va qualificar de «mostra d’odi als catalans i al que és català» que es retiressin samarretes «a una afició pacífica». Zoido li va replicar: «Jo vaig veure dins de l’estadi moltes samarretes grogues». Va insistir que la policia «coneix les seves obligacions» i que va aplicar el que està previst per una llei del 2007, «del Govern Zapatero». Va afegir que van anar «aixecant una acta per cadascun  dels 199 casos» que exhibien a la pitrera «lemes i logos polítics».

La senadora d’ERC Mireia Cortés va denunciar que l’Executiu «ha convertit el color groc en ofensiu», en un exercici de «censura», mentre que a l’estadi es permetien«bengales i banderes franquistes amb pollastre inclòs».

Notícies relacionades

El FC Barcelona va negar que aprovés la retirada de samarretes, segons el portaveu de la directiva, Josep Vives. Va qualificar d’«absolutament fals» que a la reunió de la Comissió Antiviolència prèvia a la final decidís retirar els símbols grocs.

Crítiques del PSOE

El PSOE vol que Zoido doni explicacions al Congrés, iniciativa que tenen registrada Units Podem, ERC i el PDECat. La seva portaveu, Margarita Robles, va qüestionar l’actuació policial, ja que  considera que, encara que els independentistes vinculin el groc amb la defensa dels polítics a la presó preventiva, portar samarretes d’aquest color s’emmarca en l’exercici de la llibertat d’expressió.