Lamela confirma el processament de l'excúpula dels Mossos

Lamela es ratifica en l'acusació de sedició i organització criminal contra Trapero, Pere Soler i Cèsar Puig

El major Josep Lluís Trapero va cap a la Audiència Nacional.

El major Josep Lluís Trapero va cap a la Audiència Nacional. / JUAN MANUEL PRATS

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha confirmat el processament de Josep Lluís Trapero per organització criminal i dos delictes de sedició pels fets que van tenir lloc el 20 i el 21 de setembre davant la Conselleria d'Economia a Barcelona i per la jornada de l'1 d'octubre, així com els de l'exdirector dels Mossos Pere Soler i de l'exsecretari general d'Interior de la Generalitat Cèsar Puig per organització criminal i un únic delicte de sedició, en el seu cas per l'1 d'octubre. Igualment, la instructora ha ratificat el processament de la intendent Teresa Laplana per un delicte de sedició pels fets del 20 i el 21 de setembre.

En una interlocutòria, la titular del Jutjat Central d'Instrucció 3 desestima els recursos de reforma presentats pels quatre processats en què assenyalaven que no hi ha prou indicis per afirmar la seva participació en els fets investigats, així com la seva discrepància amb la qualificació jurídica.

Notícies relacionades

Lamela subratlla que la resolució recorreguda resulta ajustada a dret i afegeix que en aquest cas s'han exposat els indicis racionals de criminalitat existents, el seu origen, la seva seqüència i les interrelacions entre ells, i fixa a través d'aquests les conseqüències incriminatòries ressenyades en l'acte de processament. “No es tracta de meres conjectures o parers dels investigadors, sinó que s'hi exposen fets objectius obtinguts a través de les 21 diligències” que es detallen en l'ordre de processament.

Respecte a la falta de competència de l'Audiència Nacional al·legada per Cèsar Puig, la magistrada explica que ja s'ha dictat una resolució abordant aquest assumpte, que va ser confirmada per la Secció Segona de la Sala Penal. I en referència a la dispersió de causes per aquests fets en diferents òrgans judicials al·legada també per Puig, la jutge afirma que ella era partidària “de la investigació conjunta de tots aquells fets relacionats amb la declaració unilateral d'independència”, si bé “l'existència de persones aforades ha impedit la investigació de tots aquells investigats pels fets que van tenir lloc durant el procés que tenia per objecte la proclamació d'una república catalana independent d'Espanya”.