L'efecte Katalonien

El procés s'internacionalitza a Alemanya i la campanya antiindependentista s'intensifica fora d'Espanya per intentar contrarestar el creixent relat polític i mediàtic favorable a Puigdemont

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

"Carles Puigdemont ja és berlinès". Després de ser posat en llibertat sota fiança i haver-seinstal·lat a la capital alemanya, el canal de notícies del metro de Berlín titulava així l'arribada del deposat president de la Generalitat. Tot i que en la seva primera compareixença davant dels mitjans Puigdemont assegurava que no es volia ficar en la vida políticad'Alemanya, la realitat ha estat molt diferent, ja que la seva nova situació ha donat encara més ressò al procés independentista de Catalunya.

El mateix dia en què el grup parlamentari de Junts per Catalunya es reunia per primera vegada a Berlín amb l'expresident per debatre l'estratègia per a la investidura i la formació d'un nou Govern, la plataforma espanyolista Societat Civil Catalana va aterrar a la capital alemanya. En la primera parada d'una gira per Luxemburg, Brussel·les, Londres i Edimburg, aquesta organització es proposa parlar amb els mitjans de comunicació europeus per contrarestar el que consideren el "missatge fal·laç" del'independentisme.

Aquesta campanya suposa un altre factor afegit a la internacionalització d'un conflicte polític que, tot i ser reiteradament etiquetat com una "qüestió interna" d'Espanya ocupa portades a tot el continent. Si primer va ser a Brussel·les, ara és a Berlín.

Des que Puigdemont va ser arrestat per la policia alemanya el 25 de març passat, l'opinió pública i la publicada del país ha anat fluctuant entre els dos bàndols del conflicte. Així, s'ha passat de veure com el cap d'opinió deSüddeutsche Zeitungdemanava una "solució política" amb mediació alemanya a llegir dures acusacions contra l'expresident, com la publicada alDie Zeit, on se l'acusa de ser un "populista nacionalista" a la imatge del primer ministre hongarès Víktor Orbán. Per la seva banda, una enquesta del diariWeltva apuntar que un 51% dels alemanys s'oposa a l'extradició de l'expresident.

Problema polític

Tot i que la cancellera, Angela Merkel, descarta opinar sobre un tema en el qual dona suport al president espanyol, Mariano Rajoy, altres actors polítics hi han intervingut. El posicionament polític no és uniforme, fins al punt que s'han vist declaracions oposades dins dels mateixos partits. Així, Alexander Dobrindt, líder parlamentari de la CSU –agermanada amb la CDU de Merkel– ha parlat de l'independentisme com un "moviment per a la llibertat" i ha assegurat que no són "colpistes".

Notícies relacionades

Entre els seus socis de govern també hi ha hagut discrepàncies. La ministra alemanya de Justícia, la socialdemòcrata Katarina Barley, va irritar la diplomàcia espanyola i part del seu partit en defensar la decisió de l'Audiència Territorial de Schleswig-Holstein de descartar l'acusació de rebel·lió contra Puigdemont.

El partit més actiu i clar en el suport a Puigdemont ha estat L’Esquerra, els líders del qual han demanat a Merkel que eviti l'extradició de l'expresident, a qui consideren un "pres polític" a Espanya. Diputats d’Els Verds han demanat una mediació internacional, mentre que el líder de la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD), Alexander Gauland, l'ha descartat.