L'ENDIMONIADA INVESTIDURA

El Parlament manté el vot delegat de Puigdemont i la reforma per investir-lo

La Mesa rebutja les iniciatives del PSC i del PP contra la llei de la presidència

El ple ordinari del 25 d'abril servirà per aprovar la paga extra dels funcionaris

jcarbo42906640 parlament180413170315

jcarbo42906640 parlament180413170315 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual / Xabi Barrena

No hi ha hagut sorpreses i la majoria independentista ha bloquejat la revisió de la delegació de vot de Carles Puigdemont, sol·licitada per Ciutadans i el PP. Tampoc han prosperat els intents del PSC i PP de frenar la reforma de la llei de la presidència que ha impulsat JxCat per mirar d'investir l'expresident a distància. Un assumpte que de moment no es tractarà en el pròxim ple, fixat per al dimecres 25 d'abril, que servirà per aprovar la convalidació del decret que permetrà que els funcionaris catalans recuperin part de la paga extra. La votació se celebrarà un dia abans que s'acabi el termini.

Malgrat les reclamacions de PP i Ciutadans, l'expresident podrà seguir votant tot i no estar a l'hemicicle. Carlos Carrizosa, portaveu de C's, ha clamat contra aquesta decisió de la Mesa, ja que ha considerat que va en contra del dictamen del Consell d'Estat i que pot "alterar fraudulentament" les majories. També segueix el seu curs la reforma de la llei de la presidència, malgrat que PSC i PP alertaven que aquesta iniciativa és antiestatutària. El PSC havia demanat al Consell de Garanties Estatutàries que analitzi totes les versions de la reforma impulsada per JxCat --des del seu redactat inicial fins a les últimes edicions esmenades--, i per l'altre costat, el PP havia demanat a la Mesa que reconsideri l'admissió a tràmit l'última versió del text presentada per JxCat. 

Notícies relacionades

La llei busca crear un marc legal perquè es puguin fer investidures i nomenar consellers a distància, així com que els càrrecs del Govern puguin estar operatius des de l'estranger: JxCat ha demanat que es tramiti per la via de màxima urgència i així s'està fent. De totes maneres, no està encara prevista per al pròxim ple. "La figura de Puigdemont continua frenant aquesta institució", ha lamentat Eva Granados, portaveu socialista.

TEMES QUE HAN D'ANAR AL PLE

La Mesa i la Junta de Portaveus han perfilat també el ple ordinari de la setmana que ve, que reprendrà la convalidació de dos decrets firmats pel Govern central en nom de la Generalitat a l'empara de l'article 155 de la Constitució: el retorn d'una part de la paga extra del 2012 als funcionaris i la pròrroga pressupostària. El Parlament havia de convalidar aquests dos decrets en el ple del 5 d'abril, però la majoria independentista va demanar que s'eliminés de l'odre del dia. Encara que s'havien presentat fins a nou propostes de resolució dels diferents grups, fins a la pròxima Junta de Portaveus no es decidirà si es tracten en el ple del dimecres 25 o un altre ple monogràfic. "El que es necessita és un ple d'investidura, no un de burocràtic", ha resumit Elisenda Alamany, portaveu dels comuns.