JUDICI A VUIT JOVES acusats de terrorisme

Els guàrdies civils agredits a Altsasu asseguren que van témer per la seva vida

Ningú va intentar ajudar-los al bar Koxka ni cap persona va intentar calmar la situació, afirmen

GRAF4821  SAN FERNANDO DE HENARES  C A  DE MADRID   16 04 2018 - Juicio a los ocho acusados de agredir a dos guardias civiles y sus parejas en octubre de 2016 en la localidad navarra de Alsasua  unos hechos calificados de terrorismo por los que se enfrentan a una peticion fiscal de entre 12 y 62 anos de prision  celebrado hoy en la Audiencia Nacional de San Fernando de Henares  EFE Fernando Villar

GRAF4821 SAN FERNANDO DE HENARES C A DE MADRID 16 04 2018 - Juicio a los ocho acusados de agredir a dos guardias civiles y sus parejas en octubre de 2016 en la localidad navarra de Alsasua unos hechos calificados de terrorismo por los que se enfrentan a una peticion fiscal de entre 12 y 62 anos de prision celebrado hoy en la Audiencia Nacional de San Fernando de Henares EFE Fernando Villar / Fernando Villar (EFE)

2
Es llegeix en minuts
EFE

El tinent i el sergent de la Guàrdia Civil agredits amb les seves parelles el 2016 en un bar d'Altsasu (Navarra) han declarat aquest dimarts en el judici que van témer per la seva vida i el primer ha afegit que van patir un "calvari terrible" amb "cops i puntades per totes bandes".

L'Audiència Nacional ha celebrat la segona jornada del judici dels vuit joves acusats d'agredir el 15 d'octubre del 2016 en un bar aquests agents i les seves parelles, motiu pel qual s'enfronten a penes d'entre 12 i 62 anys de presó per amenaces i lesions terroristes.

El tinent ha reconegut Jokin Unamuno com la persona que va començar a increpar-los dins del bar de manera agressiva i dirigint-se directament a ells, així com Julen Goicoechea Adur Ramírez com algunes de les que els van pegar a la porta del local.

Ningú va intentar ajudar-los mentre eren agredits al bar Koxka ni cap persona va intentar calmar la situació, ha descrit el tinent, que s'ha mostrat convençut que a l'establiment tothom sabia que era guàrdia civil i que també coneixien la seva nòvia. "No hi havia ningú que em llancés un cable o que intentés calmar la situació", ha resumit.

"Per a nosaltres va ser una eternitat patir allò, però duraria minuts. Va ser un calvari terrible", ha explicat aquest agent que feia un any que estava destinat a Altsasu. L'altercat va tenir lloc el 15 d'octubre del 2016 cap a les cinc del matí, quan un grup d'unes 25 persones el va agredir a ell, al sergent i a les dones dins del bar i una altra vintena a la sortida, segons el relat del tinent.

La fiscalia enquadra l'actuació dels acusats dins del col·lectiu Ospa! (¡Fora!) i d'Alde Hemendik (Fora d'aquí), creades per l'entorn d'ETA i que busquen l'expulsió de les forces estatals.

Quan va començar "el rebombori", segons han relatat, va notar que el pegaven i és quan van decidir marxar del bar per un passadís que van formar els agressors en què van seguir "rebent cops". Fins i tot al caure a terra van seguir pegant-los.

"Preparació prèvia"

Tant el tinent com el sergent han estimat que "hi va haver una preparació prèvia, almenys per avisar-se" els agressors que ells eren al bar. Per la seva banda, el sergent ha afirmat: "Estic acostumat a situacions violentes, d'estrès, per la meva feina, però aquesta situació no l'havia viscut mai. Vaig témer per la meva vida perquè estàvem en inferioritat i aquella sensació d'odi i de rancor que tenien per ser guàrdia civil no l'he sentit mai".

El sergent, que només feia 20 dies que estava destinat a Altsasu i tenia 33 anys, també ha recordat com van pegar al tinent fins a fer-lo caure, la parella d'aquest últim quan va intentar fer "d'escut" i la seva nòvia quan es va interposar entre els agressors i ell.

Notícies relacionades

Ha coincidit amb el tinent que tot va començar quan Jokin Unamuno els va increpar agressivament al bar. "Recordo que vaig veure la seva cara gairebé enganxada a la meva, vociferant, en una actitud agressiva", i ha afegit que durant els incidents els van dir: "Us rebentarem".

Durant tot aquest temps, tant persones que eren al Koxka com altres que s'hi van sumar del bar de davant, els van insultar amb frases com "fill de puta, 'txakurra', això és el que tindreu cada vegada que sortiu de dalt per ser guàrdies civils, i similars".