PRESUMPTA CORRUPCIÓ

El jutge del 'cas 3%' imputa el president del Port de BCN

També declararan l'extinent d'alcalde de Barcelona Antoni Vives i l'advocat de CDC

Entre els nous investigats hi ha empresaris i directius de l'empresa municipal BIMSA

GRA363. BARCELONA, 06/02/2017.- El presidente del Puerto de Barcelona, Sixte Cambra (d), habla con el presidente de la patronal CEOE, Juan Rosell (i), antes de presentarlo en el marco del ZAL Port Fórum, una propuesta creada por CILSA con la voluntad de ofrecer un conjunto de conferencias sobre el escenario económico y empresarial actual. EFE/Quique García

GRA363. BARCELONA, 06/02/2017.- El presidente del Puerto de Barcelona, Sixte Cambra (d), habla con el presidente de la patronal CEOE, Juan Rosell (i), antes de presentarlo en el marco del ZAL Port Fórum, una propuesta creada por CILSA con la voluntad de ofrecer un conjunto de conferencias sobre el escenario económico y empresarial actual. EFE/Quique García / QUIQUE GARCÍA (EFE)

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president de l'Autoritat Portuària de Barcelona (APB), Sixte Cambra, declararà com a imputat davant el jutge que investiga el 'cas 3%' de presumpte pagament de comissions per part de diverses empreses a Convergència Democràtica (CDC) a canvi de l'adjudicació d'obra pública. El magistrat del Vendrell que instrueix el procés judicial ha citat a declarar Cambra per al 3 de maig vinent. Per a aquest mateix dia també ha cridat dos càrrecs de l'extinta formació nacionalista: Antoni Vives, extinent d'alcalde d'Urbanisme sota el mandat de Xavier Trias a l'Ajuntament de Barcelona; i Francesc Sànchez, que va ser responsable de règim intern i actual advocat de CDC.

El magistrat interrogarà en dies posteriors Constatí Serrallonga, que era gerent de l'empresa municipal Bimsa, la principal empresa pública adjudicatària de l'Ajuntament de Barcelona, quan van succeir els fets i que ara és el director general de la Fira de Barcelona; José Miarnau, conseller delegat de Comsa. També compareixeran davant el jutge el director general de BimsaÁngel Sánchez Rubio, el seu director tècnic, Ernest Santolaria, i diversos empresaris.

El jutjat del Vendrell va acordar al febrer inhibir-se a favor de l'Audiència Nacional de la investigació del 'cas 3%', però aquesta decisió va ser recorreguda. Ara el magistrat ha decidit continuar la investigació, ja que les indagacions s'han d'acabar l'agost del 2018.

Les noves declaracions, segons la decisió judicial, es basen en sis suposades adjudicacions d'obres i serveis per part de diferents ens públics governats per CDC. Els investigadors vinculen aquestes operacions a les reunions mantingudes pel que era tresorer de Convergència, Andreu Viloca, amb representants de diverses empreses, que haurien pagat "donacions" a fundacions de l'entorn del partit.  

Les sospites

Sobre el port de Barcelona, els investigadors sospiten que hi va haver irregularitats en almenys dues adjudicacions: l'ampliació del dic Sud i els accessos al dic Est. Cambra ha assegurat que la seva citació és "sorprenent i injustificada" i que els expedients de contractació es van fer amb "absoluta transparència", com certifiquen dues auditories.

Notícies relacionades

Antoni Vives se l'investiga per obres adjudicades durant el mandat de Trias i en què va tenir un paper destacat com a president de Bimsa. Entre elles hi sobresurt la reforma de la plaça de les Glòries, una obra adjudicada per 49,7 milions d'euros. Les indagacions també s'estenen a la instal·lació d'un carril bici al barri barceloní del Carmel, l'adjudicació de la recollida d'escombraries per part de l'Ajuntament d'Olot i el projecte de construcció d'una estació d'alta velocitat en la línia Barcelona-frontera francesa.

Aquest jutjat també investiga l'exdiputat al Parlament i exconseller Germà Gordó. Les licitacions d'obres i serveis sota sospita arriben als 218 milions d'euros i les donacions a fundacions de l'òrbita de CDC es van elevar a 10,3 milions d'euros en uns quants anys.