Homenatge als 'piolins' a Múrcia

L'agraïment als policies de l'1-O: "¡Amb la unitat d'Espanya no s'hi juga mai!"

Els hotelers de la Costa Càlida han regalat un cap de setmana de descans a 210 policies i guàrdies civils que van estar als vaixells

L'intèrpret flamenc José Manuel Soto els va cantar als homenatjats el 'Banderita' durant el sopar de final de festa

Discurs del delegat del Govern a Múrcia, Francisco Bernabé, als policies i guàrdies civils de l’1-O

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El delegat del Govern a Múrcia, Francisco Bernabé, ha agraït la seva actuació a Catalunya als antiavalots de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil que va desplegar Interior aquesta tardor contra el referèndum de l'1-O dient-los: “Heu demostrat que Espanya és un gran país, un país que pot confiar en les seves institucions democràtiques, i que té servidors públics fidels, lleials com tots vosaltres. Això no té preu”.

Bernabé va pronunciar aquestes paraules durant un sopar "esdeveniment d'homenatge a les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat" -anomenat així per l'organització- que es va celebrar aquest dissabte a la discoteca Trips de La Manga del Mar Menor, organitzada per la patronal hotelera de la Costa Càlida, Hostetur. La festa va ser el colofó d'un programa d'actes d'oci i agraïment amb què els hotelers murcians han convidat els agents durant aquest cap de setmana.

"Vau donar la cara"

Davant 400 comensals, 210 dels quals eren policies i guàrdies civils i la resta familiars seus i autoritats de la Regió de Múrcia, Bernabé va començar saludant així els homenatjats: "A tots els que vau estar defensant Espanya l'1 d'octubre i els successius mesos, als que us vau jugar la integritat física en defensa de l'Estat de dret, als que vau donar la cara en defensa del principi de legalitat, a tots els que vau demostrar que amb la unitat d'Espanya ¡no s'hi juga mai!, a tots vosaltres ¡gràcies, gràcies, gràcies!".

El delegat del Govern els va dir als agents congregats a la festa: "Us ho mereixeu". Es referia a l'acollida organitzada per Hostetur. "Us ho mereixeu pel vostre sacrifici, per la vostra entrega, pel vostre patiment i per la vostra dignitat”, els va dir, abans de traslladar-los un agraïment que “sento jo i sent la majoria dels espanyols”. Bernabé va acabar el discurs amb visques, per aquest ordre, a Hostetur, a la Policia Nacional, a la Guàrdia Civil i a Espanya.

Himne militar

Va amenitzar la festa la música en directe de l'intèrpret andalús de copla José Manuel Soto, que va cantar temes del seu repertori i, també, una versió aflamencada de l'himne “Banderita”, que va demanar que coregessin els assistents.

José Manuel Soto actua per als policies i guàrdies civils de l’1-O

La cançó té el seu origen en el pasdoble 'Las Corsàries', i és un dels més coneguts del repertori que despleguen les bandes militars en desfilades i esdeveniments castrenses.

Va tancar el torn dels discursos la portaveu d'Hostetur, María del Mar Martínez, que es va acomiadar amb una breu al·locució en la que va demanar a policies i guàrdies "que recordin aquesta terra que, agraïda, les obre els braços".

Un dels agents de Policia que al seu dia van estar en l'operació Copèrnic (operació Vespa per als antiavalots de la Guàrdia Civil) i que va haver de sortir amb el grup d'agents desallotjats d'un hotel de Calella (Maresme) per allotjar-se en un dels dos vaixells atracats a Barcelona, comenta a EL PERIÓDICO: "Amb aquest regal que ens han fet se't treu l'espineta que t'hagin fet fora d'un hotel per ser policia".

Durant els dos dies d'homenatge no s'han produït gairebé protestes per part de formacions d'extrema esquerra i antisistema de la regió, malgrat el que s'estava anunciant a les xarxes socials. Davant d'un dels hotels en què s'allotjaven els convidats, un d'aquests grups, molt actiu en les protestes contra les obres sense soterrar de l'AVE a Múrcia, hi va col·locar una petita pancarta de rebuig amb el lema "Fora policies".   

Excursions i festes

Durant el cap de setmana, els 210 agents i els seus cònjuges i fills han sigut convidats a travessies en vaixell per la Costa Càlida i per la badia de Cartagena, tastos de plats típics, excursions culturals a les restes romanes de la ciutat i activitats esportives al mar. A més del miniconcert de José Manuel Soto, els agents també van ser convidats a un concert flamenc a la Mina Vicenta de La Unión, on se celebra cada any el Festival Internacional de Cante de Las Minas.

En el programa d'acollida hi han participat 30 hotels i empreses d'apartaments turístics de la Manga del Mar Menor, Águilas, San Pedro del Pinatar, Los Alcázares, Los Narejos i Cartagena. Amb aquest acte, explica una font de la patronal hotelera de la Costa Càlida, "no volem ofendre a ningú ni crear cap polèmica, només mostrar el reconeixement a persones que ens cuiden i ens protegeixen".

Notícies relacionades

Les direccions d'Acció Social de la Guàrdia Civil i la Policia han sigut les encarregades de repartir les estades gratuïtes entre els agents. Han accedit al programa els primers 210 que s'hi van inscriure mitjançant l'enviament d'una sol·licitud per correu electrònic. 

La iniciativa dels empresaris d'Hostetur va néixer d'un acord pres l'11 d'octubre passat. El gener passat, quan es va presentar l'esdeveniment, María del Mar Martínez va dir que convidaven els policies i guàrdies "fent-nos ressò dels difícils moments i els greuges viscuts per les Forces i els Cossos de la Seguretat de l'Estat desplaçats a Catalunya amb motiu de la deriva independentista". Els agents homenatjats "han estat en una situació complicada, sense allotjament digne, molt de temps a fora de casa i expulsats dels hotels", ha dit Martínez a EL PERIÓDICO per explicar l'homenatge.