MEMÒRIA HISTÒRICA

La 'resurrecció' lluminosa de la polèmica Creu dels Caiguts de Callosa

Cada nit la seva silueta es projecta des d'un domicili sobre el lloc on s'ubicava

La propietària del pis va ser sancionada amb una multa diària de 100 euros a l'estar prohibit per les ordenances

zentauroepp42909520 callosa de segura180413213029

zentauroepp42909520 callosa de segura180413213029 / Tony Sevilla

1
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

Cada tarda, quan es pon el sol i comença a refrescar a Callosa de Segura, l’octogenària Tere Agulló encén un projector a casa seva, situada a la plaça Major d’aquest poble alacantí. Però no l’enfoca a la seva paret, sinó a la de davant del seu balcó, a la de la façana de l’església de Sant Martí, i el que reprodueix és una silueta a mida real de la Creu dels Caiguts, retirada fa unes setmanes d’aquest lloc per l’ajuntament de la localitat per complir amb la llei de la memòria històrica.

La seqüència diària es completa quan un policia municipal s’acosta al seu portal, pica a l’intèrfon i li entrega una multa de 100 euros, perquè està prohibit per les ordenances municipals fer projeccions a la via pública sense permís. Tampoc tenia permís la concentració d’un centenar de persones que es van congregar el 10 de març passat per assistir al que la Plataforma en Defensa de la Creu va anunciar com la «resurrecció» del monument. Ni Agulló ni la plataforma en nom seu han pagat cap de les sancions, encara que s’ha impulsat una campanya per aturar el que sostenen que és un «assetjament» per part del consistori.

Notícies relacionades

Després de tres intents fallits per la pressió dels partidaris de la permanència del monument, l’ajuntament va iniciar el 29 de gener els treballs per retirar-lo. Ho va fer de matinada, emparat per un fort dispositiu de seguretat que va incloure la detenció de dos militants de la Falange, i amb suspens, perquè el TSJCV va ordenar durant unes hores paralitzar uns treballs que finalment va permetre acabar. La creu i el pedestal estan ara al magatzem d’un museu municipal.

Segona reaparició

Abans de l’acció d’Agulló va aparèixer a la plaça una creu de fusta de grans dimensions. D’altra banda, també han sorgit pintades amb la silueta del polèmic monument a les cases d’alguns dels regidors del tripartit d’esquerres que governa el consistori.