TRIBUNAL SUPREM

El jutge Llarena recorrerà al tribunal de la UE en cas de revés alemany

Paralitzarà la causa contra Puigdemont si no se l'extradeix a Espanya per rebel·lió

El procediment quedaria en suspens i continuaria amb la resta de processats

abertran42774104 graf5704  madrid  04 04 2018  el magistrado del tribunal sup180412142103

abertran42774104 graf5704 madrid 04 04 2018 el magistrado del tribunal sup180412142103 / BALLESTEROS

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El jutge del Suprem Pablo Llarena no té gaire marge per intentar impedir el que ja sembla inevitable: que Alemanya rebutjarà l'entrega de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont per rebel·lió. Però, com ja va anunciar tan bon punt va transcendir la resolució germànica que excarcerava l'expresident, cremarà l'últim cartutx amb una qüestió prejudicial davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que interposarà quan tingui a les mans la decisió definitiva de l'Audiència Territorial de Schleswig-Holstein.

Només en aquest moment, quan li arribi l'hora a ell de pronunciar-se sobre Puigdemont, la pot interposar. Les qüestions prejudicials no són un recurs contra una decisió que no es comparteix sinó la manera que tenen els magistrats europeus de mirar de resoldre els dubtes que se'ls plantegen quan han de dictar una resolució, recorden fonts jurídiques.

Tant en les extradicions com en les entregues per euroordre si el país que les concedeix rebutja fer-ho per algun delicte, l'entregat no podrà ser jutjat per aquesta infracció. Així que si Alemanya finalment rebutja l'entrega de Puigdemont per rebel·lió, no podrà ser jutjat a Espanya per aquest delicte. El greuge que això suposa respecte als processats que no van fugir d'Espanya davant els requeriments judicials quedarà en certa manera conjurat amb la presentació de la qüestió prejudicial davant de Luxemburg, ja que suposarà la paralització del procediment pel que fa a l'expresident a partir que s'admeti a tràmit. 

Notícies relacionades

Per això el que afecti Puigdemont s'inclourà en una peça separada que esperarà la resolució del TJUE, mentre que el procediment contra els altres líders del procés seguirà avançant cap a la celebració del judici. Seran les acusacions personades, fiscalia, Advocacia de l'Estat i Vox, les que determinaran per quins delictes s'asseuran finalment al banc dels acusats, a través dels que incloguin en els escrits d'acusació. En l'hipotètic cas que cap plantegés la rebel·lió i es limitessin a acusar per conspiració per a la rebel·lió, sedició, malversació i desobediència, o qualsevol altre, no se'ls jutjaria pel polèmic delicte.

Reunió de fiscals

Mentrestant, fiscals espanyols s'han reunit avui amb homòlegs alemanys a la Haia per ajudar-los a preparar la defensa dels interessos processals espanyols que en aquest cas passen per l'entrega de Puigdemont, cosa per a la qual és necessari complementar la informació relativa al delicte de malversació, com va sol·licitar la mateixa Audiència de Schleswig-Holstein. Aquesta mena de trobades són habituals en aquests procediments i es produeixen amb una certa regularitat. De fet, fonts jurídiques assenyalen que fiscals i jutges de l'Audiència Nacional es desplacen amb freqüència a la seu d'Eurojust per defensar els requeriments que dirigeixen.