EL TAULER CATALÀ

Torrent exigeix a Llarena que no torni a impedir la investidura de Sànchez

El president del Parlament convoca per divendres un ple amb poques opcions de prosperar

Esquerra es reafirma que hi pot haver una renúncia a l'acta de Comín però ell ho descarta

zentauroepp42790629 barcelona 05 04 2018 sesion ordinaria en el parlament de cat180408183457

zentauroepp42790629 barcelona 05 04 2018 sesion ordinaria en el parlament de cat180408183457 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre / Xabi Barrena

Roger Torrent ja ha posat data al pròxim intent de l'independentisme d'investir un president de la Generalitat. El Parlament sotmetrà divendres a votació la candidatura de Jordi Sànchez, més pensada com una nova maniobra de desgast contra l'Estat que com una possibilitat efectiva de formar per fi Govern. Mentre segueixen pensant en un aspirant amb opcions reals, els partits sobiranistes s'aferren a un escrit de l'ONU per demanar que es respectin els "drets polítics" de l'exlíder de l'ANC.

És molt difícil que el Tribunal Suprem accedeixi que Sànchez, pres a Soto del Real, es pugui sotmetre a la investidura. Però Torrent, d'acord amb JxCat i amb ERC, no ha volgut deixar passar l'oportunitat de pressionar el jutge Pablo Llarena: per mirar de deixar en evidència la suposada falta de qualitat democràtica d'Espanya, li ha escrit una carta en què li demana que adopti les "mesures necessàries" per facilitar-ho.

La missiva de Torrent afirma que si el Suprem no permet la investidura de Sànchez estaria "produint un dany irreparable als seus drets polítics, i l'Estat espanyol estaria incomplint les seves obligacions internacionals". No obstant, l'escrit de l'ONU no és vinculant, i els mateixos independentistes tenen molt poques esperances que la sol·licitud de Sànchez modifiqui el criteri de Llarena, que ja va impedir fa un mes que fos investit.

El revés alemany

Els sobiranistes intenten aprofitar el revés que la justícia alemanya va clavar a l'espanyola la setmana passada a compte de Carles Puigdemont. Elsa Artadi, portaveu de JxCat, ja va dir aquest cap de setmana que si Llarena veta la investidura de Sànchez estarà "reforçant l'independentisme". El PDECat també ha insistit aquest dilluns que la sessió és una manera de "posar en evidència" el Suprem.

En canvi, la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, ha rebutjat els arguments que ha esgrimit el president del Parlament, perquè el Comitè de Drets Humans de l'ONU "no dicta sentències, ni mesures cautelars". "Deixin de mentir i tornin al seny, si és que poden", ha rematat des de Twitter. El secretari d'Organització del PSC, Salvador Illa, ha titllat de "pèrdua de temps" la candidatura de Sànchez, al qual veu "no apte" per desenvolupar "amb plenitud" la presidència. Pel mateix motiu, també ha rebutjat un possible nou intent d'investir Puigdemont.

Vots delegats

Notícies relacionades

A més, Sànchez no té ni de bon tros assegurat el suport de la Cambra, perquè la CUP no s'ha mogut de l'abstenció. Perquè el pla b bis tingués efecte, sempre en el cas que el ple s'acabi celebrant, es necessiten els dos vots dels diputats que són més enllà dels Pirineus: Puigdemont i Toni Comín. Del de l'expresident en respondrà, amb la delegació de vot, Elsa Artadi. I del de l'exconseller, encara s'ha de veure. ERC sol·licitarà així mateix la delegació de vot. I, segons ha assenyalat la portaveu republicana, Marta Vilalta, si arribat el cas no fos possible la delegació de vot ERC estudiarà "la possible renúncia de Comín".

Cosa que sembla que no concorda amb l'opinió de l'afectat. Comín, a Brussel·les, ha assegurat aquest dilluns que la renúncia al seu escó "no serviria de res" i no facilitaria que una majoria independentista pogués investir Sànchez, i alhora ha insistit que la seva renúncia és l'"última alternativa" d'Esquerra Republicana ja que "hi ha moltes altres maneres d'aconseguir la investidura". El cert és que si la CUP es manté en l'abstenció, els vots de Comín i Puigdemont sí que són clau perquè hi hagi investidura en segona votació.