ACTE A BARCELONA

Felip VI exalça la independència dels jutges com a garants del pluralisme polític

Els Mossos blinden els accessos a l'Auditori davant les protestes convocades pels CDR contra el Monarca

No hi ha assistit cap representant polític català en l'entrega de despatxos als nous jutges

Gemma Espinosa, directora de l’Escola Judicial, demana empatia davant el Rei i el seu marit, el jutge Llarena. / ANDREU DALMAU (EFE) / EUROPA PRESS VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat / Júlia Regué

El Rei ha exalçat aquest dilluns en l'acte d'entrega de despatxos als nous jutges, celebrat a Barcelona, la independència judicial com a garant del “pluralisme polític” i el deure dels nous magistrats de defensar la legalitat i els valors constitucionals. Els Mossos han blindat l'Auditori de Barcelona, on se celebrava l'acte, mentre al carrer unes 300 persones, convocades pels CDR, s'han manifestat en protesta per la presència de Felip VI.

  “El jutge que forma l'Escola Judicial és el que es recull expressament a la Constitució: independent, inamovible, responsable, sotmès únicament a l'imperi de la llei. Fermament compromès amb els drets i interessos de les persones, és espacial dels seus drets fonamentals i llibertats públiques, garant de la legalitat de l'acció dels poders públics. Un jutge imbuït dels valors constitucionals que presideixen el seu ordenament jurídic”, ha assegurat el Monarca davant la presència de la ‘cúpula’ judicial espanyola i catalana. També ha ressaltat que el Poder Judicial és el garant del “pluralisme polític”.

El Rei ha al·ludit en el seu discurs a la complexitat de la funció judicial, però ha deixat patent el reconeixement a la seva labor. “Soc conscient –tots en som- de la dificultat que comporta l'exercici de la vostra funció i la gran responsabilitat”, ha destacat, per després subratllar que en la labor del jutge “com a garantia última dels drets i factor especial per al respecte de la llei”.

La cerimònia s'ha iniciat amb el discurs protocol·lari de la directora de l'Escola Judicial, situada a Vallvidrera, Gema Espionsa, esposa del jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, que investiga el cessat Govern català per rebel·lió. Aquest magistrat també ha assistit a l'acte i ha rebut el suport dels seus companys catalans amb efusives abraçades i encaixades de mà.

El president del Tribunal Suprem i Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, ha recordat als nous jutges que a partir d'ara la seva posició ve determinada per la Constitució, que els permet “actuar com un poder de l'Estat que té com a missió jutjar i fer executar el que s'ha jutjat sempre amb subjecció de la llei. “Sou la veu de la llei, que expressa la voluntat de la majoria d'un Estat democràtic com en el nostre”, ha precisat.

► Últimes notícies sobre Catalunya i la visita de Felip VI a Barcelona | Directe

Últimes notícies sobre Catalunya i la visita de Felip VI a Barcelona

Els Mossos d'Esquadra han blindat els accessos a l'edifici, envoltant-lo amb tanques i agents de la policia catalana. I és que els CDR han fet una crida a concentrar-se a partir de les 11 hores al Pont de la Marina sota el lema 'Fem fora la (in)justícia espanyola'. Unes 300 persones han tallat el concorregut carrer de la Marina amb consignes a favor de l'alliberament dels polítics presos, reivindicant Carles Puigdemont com a president, i en contra del Monarca, a qui han fet una crida perquè sigui "destronat". Els manifestants han aconseguit acostar-se als voltants de l'Auditori per l'avinguda de la Meridiana però un fort control policial els ha impedit seguir endavant. Això sí, a l'arribada de Felip VI, li han fet una sonora xiulada.

Un grup d'estudiants de l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) ha organitzat una protesta a l'interior del centre, que es troba al mateix recinte que l'Auditori, a uns 100 metres de l'entrada per on ha accedit el Rei. Els Mossos d'Esquadra han desallotjat els estudiants, que estaven asseguts al vestíbul entonant 'Els segadors' i reproduint cançons del raper Valtonyc, condemnat a tres anys i mig de presó per les seves lletres. Els estudiants que s'han quedat a l'edifici han anat sortint custodiats per agents de la policia autonòmica una vegada ha entrat el Monarca, i han sigut rebuts pels concentrats entre aplaudiments.  

Notícies relacionades

És la segona visita a Catalunya del Rei des de començament d'any i des del referèndum unilateral de l'1-O. Els dies 25 i 26 de febrer, el Monarca va viatjar a la capital catalana per participar en el sopar d'inauguració del Mobile World Congress i en l'obertura de la fira. El president del Parlament, Roger Torrent, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, es van negar llavors a donar-li la benvinguda al Palau de la Música en protesta pel discurs televisat que el cap de l'Estat va pronunciar el 3 d'octubre, dos dies després de la consulta unilateral.

Des de la seva proclamació com Rei, Felipe ha anat en les dues últimes entregues de despatxos, el 2015 i el 2016, quan va defensar la imparcialitat del poder judicial, el respecte de la llei per part de les institucions i els valors de la Constitució. Fa tres anys, Felip VI va estar acompanyat pel llavors president de la Generalitat, Artur Mas, i en la següent edició, per Puigdemont.