Polítics alemanys defensen la mediació internacional en el conflicte català

La majoria posen com a condició que es renunciï a la independència

Elmar Brok, president del Comitè d’Exteriors del Parlament Europeu, durant l’entrevista.

Elmar Brok, president del Comitè d’Exteriors del Parlament Europeu, durant l’entrevista. / ACN

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Diversos polítics alemanys es pronuncien, en declaracions que recull el dominical 'Frankfurter Allgemeine am Sonntag' (FAS), a favor d'una mediació internacional en el conflicte català.

Fins ara la idea d'una mediació era plantejada davant tots per polítics de l'oposició, especialment del partit L'Esquerra, però en les veus recollides pel FAS hi ha també representants dels partits de la gran coalició de Govern.

Així, per exemple, l'eurodiputat Elmar Brok, de la Unió Cristianodemòcrata (CDU) de la canceller Angela Merkel, suggereix la possibilitat d'una mediació de la UE o d'Alemanya, si les parts involucrades així ho demanen.

"Estem disposats a mediar si ens ho demanen", va dir Brok encara que, segons aclareix el rotatiu, amb la condició que els nacionalistes catalans renunciessin a la meta de la independència.

El diari considera que en la seva conferència de premsa a Berlín Puigdemont va semblar disposat a acceptar solucions diferents de la independència.

De part del Partit Socialdemòcrata (SPD), soci minoritari de la gran coalició, el també eurodiputat Arne Lietz sosté que davant el perill que es produeixi una escalada de violència a Catalunya la UE ha d'oferir una mediació.

Mantenir la unitat d'Espanya

Del costat de l'oposició, el president d'Els Verds, Robert Habeck, va assenyalar que la idea d'una mediació li semblava "assenyada" encara que amb la condició que les dues parts hi estiguin d'acord i en què la meta sigui mantenir la unitat d'Espanya.

"La meta no ha de ser la secessió sinó que Catalunya segueixi sent part d'Espanya", va dir Habeck.

No obstant, el diari recull també veus que reflecteixen el que ha sigut la posició dominant segons la qual el conflicte català és un assumpte intern espanyol.

Notícies relacionades

Així, el president de la Comissió d'Afers Exteriors del Bundestag, Norbert Röttgen, recorda que Espanya no vol la mediació de la UE.

El diputat Alexander Graf Lambsdorf, del Partit Liberal (FDP), actualment en l'oposició, adverteix que la UE no ha de convertir-se en agent de dissolució dels seus estats membres.