NEGOCIACIÓ

ERC vol formar Govern abans de Sant Jordi per "superar" el 155

Sergi Sabrià diu que no veu JxCat investint ara Puigdemont

zentauroepp40930808 primer pla del portaveu d erc  sergi sabri   en roda de prem171113145459

zentauroepp40930808 primer pla del portaveu d erc sergi sabri en roda de prem171113145459 / Rafa Garrido

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El portaveu d'ERC al ParlamentSergi Sabrià, ha apostat per intentar formar Govern abans de la diada de Sant Jordi, perquè "és molt urgent" superar l'etapa de l'article 155 de la Constitució, i ha dit que no veu ara JxCat en l'"escenari" de plantejar la investidura de Carles Puigdemont.

En una entrevista a Efe, Sabrià ha subratllat que, "cada dia que passa, aquesta espasa que representa el 155 es va clavant una mica més" i afecta tots els sectors, inclosos "hospitals i escoles", i per això Catalunya no pot "esperar gaire més" a tenir "un govern que pugui exercir".

Pel que fa a la constitució d'un nou Govern, per al qual ja hi ha acord entre JxCat i ERC, ha dit: "Ens encantaria avançar-nos a Sant Jordi (el 23 d'abril), encara que no sabem si serà possible".

Sobre el candidat que ha de ser proposat a partir d'ara per ser investit president de la Generalitat, Sabrià ha recordat que "li correspon a JxCat" plantejar un nom.

Drets

Després que dimecres el Parlament aprovés, amb els vots de les forces independentistes, una resolució que defensa el "dret" de Carles Puigdemont, Jordi Sànchez i Jordi Turull a ser investits tot i la seva reclusió, Sabrià ha evitat donar per fet que el pròxim candidat a la investidura hagi de ser un d'ells.

Més enllà de reivindicar que "tots els diputats", inclosos els que estan presos, "haurien de poder exercir els seus drets", Sabrià ha posat en relleu que "JxCat ha afirmat que el que fa falta és posar en marxa un govern", sense perdre de vista que Puigdemont va renunciar provisionalment a ser investit ara.

"El mateix advocat de Puigdemont ha dit que avui dia la seva prioritat és la seva defensa", i per això Sabrià creu que "no estem en l'escenari" d'intentar la seva investidura en les pròximes setmanes, tot i la insistència de la CUP i l'ANC a voler forçar la situació.

Després de recordar que "ERC és la força que més gent té a la presó, a l'exili o imputada" pel procés sobiranista, s'ha mostrat dolgut pel fet que hi hagi independentistes que retreguin al seu partit que vulgui evitar que el president del Parlament, Roger Torrent, i els altres membres de la Mesa tinguin problemes judicials per permetre una investidura no efectiva.

"ERC -ha assegurat- és un partit de gent que se la juga, i així ho va evidenciar amb el seu paper en l'organització del referèndum de l'1-O, per tant no es tracta de por, sinó de tenir una mirada llarga i voler aconseguir l'objectiu d'una investidura efectiva, amb resultats clars, i no de fer mers gestos simbòlics".

Ha corroborat, en aquest sentit, que hi ha un diàleg permanent amb JxCat de cara a la formació de govern i que "ningú hauria de dubtar de la valentia d'ERC", ja que el seu partit "no té por de fer els passos que siguin necessaris si ens fan avançar".

"Som independentistes"

Sabrià ha negat que Esquerra vulgui tornar a l'"autonomisme" de resultes de la seva aposta per una negociació bilateral amb l'Estat: "Som independentistes i considerem que la millor solució és construir una república", ha puntualitzat.

No obstant, ERC entén que ara mateix "el camí" passa "per recuperar les institucions catalanes, deixar sense efecte el 155" i aconseguir sobrepassar el 50% de vots favorables a la independència.

Tot i que la CUP ha anunciat la seva voluntat de donar per finalitzat el procés i passar a l'oposició, el portaveu d'ERC al Parlament està convençut que el nou Govern podrà comptar amb el suport dels anticapitalistes si porta a terme "polítiques republicanes" encaminades a reduir les desigualtats socials i a avançar cap a la consecució de la república.

Notícies relacionades

Sobre el denominat "espai lliure de Brussel·les" que està previst en el pla de Govern acordat entre JxCat i ERC, ha indicat que "les estructures a l'exili tenen tot el sentit", però s'ha mostrat obert a la possibilitat d'"adaptar-lo i ajustar-lo" si Puigdemont no pogués liderar-lo al seguir tancat.

Sabrià s'ha mostrat convençut que abans del 22 maig, que és la data límit per aprovar una investidura, Catalunya tindrà un nou Govern i ha rebutjat la possibilitat d'unes noves eleccions pel perjudici que comportaria per a la societat catalana, segons la seva opinió, que se seguís aplicant l'article 155.